preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Događanja
Porečki maturanti generacije 2017./18.
Krešimir Bronić / datum: 18. 7. 2018. 12:25

Porečki maturanti generacije 2017./18. jučer su još jednom, simbolično pred ulazom u SŠ Mate Balote, pokazali kako svojom pameću, nadarenošću i zalaganjem zaslužuju sve pohvale i nagrade, koje im je osobno uručio ravnatelj škole Krešimir Bronić, pozdravivši brojne uzvanike; čestitkama se pridružila i zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.


[OPŠIRNIJE]Balotini Oskari znanja
Krešimir Bronić / datum: 6. 7. 2018. 08:58

Dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima državnim prvacima na natjecanjima u znanju i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima održana je i ove godine, u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svečanosti su prisustvovali i naši učenici te njihovi mentori. Podsjećamo, učenik Braian Perin osvojio je prvo mjesto liste C, u kategoriji gimnazija te za najbolju prezentaciju (mentorica: Germide Minozzi). Adam Laković zauzeo je prvo mjesto, liste A, u kategoriji strukovnih škola, ali i za najbolju prezentaciju (mentorica: Marina Benčić Martinčević). Još jednom im čestitamo i želimo mnogo uspjeha u daljnjem školovanju!


[OPŠIRNIJE]Balotini Agrotehničari
Krešimir Bronić / datum: 2. 7. 2018. 12:25

Srednja škola za mnoge je razdoblje kada ne znamo što želimo biti ili raditi u životu, a nije nas ni briga. To su godine kada se najviše želimo zabavljati. Međutim, vrijeme nas pretekne, nismo se ni stigli uozbiljiti, a već moramo donijeti neke odluke važne za našu budućnost. Dobra stara Shakespeareova dilema - biti ili ne biti, nastaviti školovanje ili se brže-bolje zaposliti.

 

Učenici agrotehničari imaju sreću što veliki dio nastave odrade izvan učionice kroz vježbe i terensku nastavu. Takav način učenja pruža im mogućnost da budu vani na otvorenom, u prirodi, što je prirodno za sva živa bića. 

 

Odlazak na terenske nastave omogućuje im da uče kroz stvarne primjere, u stvarnom životu, kroz stvarne ljude i njihove životne priče. Posjećuju mjesta u svojoj okolini za koja još ne znaju da postoje te upoznaju ljude koji rade poslove koje inače ne bi ni pomislili sami raditi.

 

Od mnogih zanimljivih terenskih nastava izdvojit ćemo jednu, učenika drugog razreda agrotehničara, na kojoj smo posjetili dvije obitelji koje uzgajaju ovce na sasvim različitim lokacijama, na različite načine i iz sasvim drugačijih razloga.

 

Pretoplo svibanjsko jutro, na selu, u mjestu Dolinji Jakići, tamo nas čeka vlasnik Vlado Matošević na svom imanju, pored objekta gdje drži jedno manje stadi pasmine ovaca pod nazivom  Wurttemberg ili njemački domaći merino. Čovjek u mirovini koji i dalje želi raditi, nastavlja tradicijski posao i hobi, uzgoj ovaca. Čini se da je to jedan ugodan i lijep, „low stress“ posao, od kojeg se čovjek osjeća koristan, a ima i, naravno, financijske koristi. Gospodin Vlado oduvijek živi na selu i pretpostavljamo da to ne bi mijenjao. Njegova uža obitelj i ovce ispunjavaju njegov život i čine ga sretnim. Lijepo su nas ugostili i ispričali nam sve što nas je zanimalo: od držanja ovaca, hranidbe i razmnožavanja do prodaje s kućnog praga. Ostali bi još malo i uživali pa možda malo i pomogli u radu s ovcama, ali čekaju nas uzgajivači ovaca kod Brtonigle.

 

Prekrasan krajobraz, brda i doline, stižemo do uskog bijelog puta i nakon par kilometara dolazimo do mjesta Grobica. Ispred obiteljske kuće i sirane dočekala nas je Gospođa Ivona Radošević i njezin kućni ljubimac pas, pasmine Newfoundland. Iako mirnog temperamenta, malo smo se povukli i pokazali poštovanje, jer je ovo izuzetno veliki pas.

 

Gospođa Ivona ispričala nam je cijelu priču od ovaca do sira, a kada se pridružio  i Gospodin Branko Radošević priču smo upotpunili. Dvoje visoko obrazovanih ljudi, nezadovoljni životom i radom u gradu Umagu, uzgoj ovaca su počeli sasvim slučajno prije 25 godine. Bili su među prvima koji su registrirali siranu u Istri i od tada je posao čini se samo cvjetao. Svakako da je bilo uspona i padova, ali gledajući ih sada, njihov stil života, uz posao koji vole, svatko bi im zavidio. Počastili su nas ovčjim sirom i prirodnim sokom od bazge ali i neizmjerno vrijednom životnom pričom.

 

Terenske nastave su idealne za učenje jer učimo na stvarnim primjerima, u stvarnom životu, kroz stvarne ljude i njihove živote, često okruženi prekrasnim prirodnim ambijentom. Ono što je najvažnije, otvaraju nam vidike i daju nam ideje za budućnost. Možda smo stvoreni za slične pothvate i načine života ljudi koje posjetimo, a možda smo i donijeli odluku da to nije za nas, pa ćemo nastaviti sa školovanjem dok ne naiđemo na ono čime se želimo baviti. Dobre životne izbore možemo donijeti samo onda kada imamo mnogo spoznaja, a stvaran život je najbolja škola.

M,Č.


[OPŠIRNIJE]Nastavna godina 2017./‘18. je službeno završila!
Krešimir Bronić / datum: 21. 6. 2018. 13:42

Čeka nas još mjesec dana papirologije, državne mature i izvannastavnog posla, ali možemo reći da smo i ove godine ponosni na naše učenike te više nego zadovoljni postignutim zajedničkim radom i uspjesima.

 

Veliki pozdrav od svih zaposlenika Srednje škole Mate Balote, Poreč!


[OPŠIRNIJE]Stručna ekskurzija 3.OG
Krešimir Bronić / datum: 13. 6. 2018. 07:59

U subotu, 26. 5., učenici 3. razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Balote, predvođeni profesorom Povijesti Vladimirom Torbicom te razrednicom Marlenom Vitasović Orbanić, prisustvovali su trećoj stručnoj ekskurziji iz Povijesti, posjetivši Buje i njezinu okolicu. Učenici su ove godine naučili nešto više o srednjovjekovnoj kulturi Bujštine i njezinim znamenitostima koji svojom ljepotom uistinu krase Istru u svakom pogledu.


[OPŠIRNIJE]Završna priredba učenika Srednje škole Mate Balote Poreč – Ono što jesmo...
Krešimir Bronić / datum: 17. 5. 2018. 14:12

U prepunoj dvorani porečkog kina u utorak, 15. svibnja, s početkom u 19:00 sati, tražilo se mjesto više. Završna priredba učenika Srednje škole Mate Balote Poreč još jednom nas je podsjetila na smisao cijele srednjoškolske priče, na naše drage učenike, koji ispunjavaju srca svojim nepobjedivim duhom i brojnim neotkrivenim talentima.

Ove školske godine, 2017./2018., zajedno smo dijelili toliko lijepih trenutaka da je došlo vrijeme kada smo ponajprije željeli uzvratiti tu ljubav i pokazati sugrađanima koliko smo dobroga napravili od rujna do danas. Naši srednjoškolci pokazali su se vrsnim poznavateljima stranih jezika, ekonomije, prirodnih znanosti, agroturizma, ekologije, opće kulture, ali i plesa, glazbe te kazališne umjetnosti.

Redom su se predstavili uspješni sudionici državnih natjecanja, projekta Od Nazarija Saura do Josipa Broza Tita, zbor Balotice, solisti, sudionici županijske i državne smotre LiDraNo 2018. (Jack i stabljika graha te Moriarty je kriv za sve), a publiku je nasmijavao i nezaboravni duet - Mateo i Goran Show. U predvorju kina, gdje je održan domjenak, postavljena je i izložba fotografija koje su izradili učenici - povijest ulica grada Poreča, nekad i sada.

Posjetitelji su nas imali priliku upoznati u najboljem svjetlu, nanovo otkriti Ono što jesmo i ono što ćemo zasigurno postati izlaskom iz Srednje škole Mate Balote Poreč. Ovom prilikom zahvaljujemo se Pučkom otvorenom učilištu Poreč, koje nam je uvelike pomoglo u pripremi ove svečane priredbe.

Dogodine, uz još više smijeha i pozitive! (ič)

Više slika možete potražiti na našoj Facebook stranici: 

http://www.facebook.com/matebaloteporec/


[OPŠIRNIJE]Mordokon 2018.
Krešimir Bronić / datum: 13. 6. 2018. 08:02

U subotu, 30.06., u Srednjoj školi „Mate Balote“ - Poreč, posjetite festival „Mordokon“ na kojem ćete uz članove udruge SF&F Mordele moći isprobati razne stolne društvene igre, sudjelovati u Magic the Gathering i Settlers of Catan turnirima, odigrati igru zagonetki pod nazivom „Murder tent“, naučiti se služiti lukom i strijelama, pronaći skriveno blago te se zabaviti uz preostale zanimljive sadržaje.

Za najmlađu publiku predviđena je igra „Čovječe ne ljuti se“ u ljudskoj veličini te radionica „Istarske priče“, na kojoj će imati priliku izraditi svoju verziju kućice za vile iz bajki, izrađivati napitke od vode, jestivih boja i drugih materijala te sudjelovati u grupnoj igri u kojoj će imati uloge divova iz priča i natjecati se uz pomoć rekvizita u gradnji istarskih gradića.

Veselimo se Vašem dolasku!


[OPŠIRNIJE]Prva vožnja školskim vozilom na terensku nastavu Pčelarstva
Krešimir Bronić / datum: 24. 5. 2018. 10:01

Prošloga tjedna obavili smo prvu službenu vožnju na terensku nastavu, našim novim školskim vozilom koje će zasigurno poslužiti, ne samo agrotehničarima, već i generacijama učenika Srednje škole Mate Balote Poreč. Učenici 2. razreda agrotehničara zaputili su se na vrcanje meda, kod poznatog pčelara i predsjednika udruge Nektar, Petra Banka, koji već dugi niz godina potpomaže rad naših agrotehničara.

Postupak je našim učenicima već otprije poznat. Naime, nakon izdašne ispaše bagrema slijedi vrcanje meda. Osim postupka vrcanja, Petar Banko nam je pokazao i uzgoj matica. Ove godine matice se označavaju crvenom bojom. Puno smo naučili, ali i shvatili da je to jedno umijeće koje se uči čitav život. Dobili smo i poklone od domaćina: med i bakalar, a zatim se sretni i ispunjeni vratili u školu, na uobičajenu nastavu.

Na vježbe iz pčelarstva smo po prvi puta otišli novim kombi vozilom u vlasništvu škole.

Novi kombi je nabavljen sredstvima EU koje je dodijelilo našoj školi Ministarstvo poljoprivrede iz program jačanja kompetencija strukovnih kompetencija u poljoprivredi 2017.

Veliko hvala našem mentoru, Petru Banku, čija je najveća želja prenositi znanje na nove naraštaje.

 (mč)


[OPŠIRNIJE]Učenici poljoprivredne škole na Vinistri
Krešimir Bronić / datum: 22. 5. 2018. 09:55

Među brojnim izlagačima koji su ove godine predstavljali svoje proizvode na Vinistri bili su i učenici poljoprivrednog programa Agrotehničar Srednje škole Mate Balote iz Poreča.

Vinistra je ove godine slavila 25 godina, a održana je u porečkoj dvorani Žatika od 11. do 13. svibnja 2018.

 

Učenička zadruga Parentino SŠ Mate Balote Poreč već je šesnaest godina prisutna na Vinistri, što predstavlja izuzetnu priliku učenicima da prezentiraju  svoj rad i proizvode izvan škole. Učenici su na izložbenom štandu kroz tri dana upoznavali zainteresirane posjetitelje s aktivnostima zadruge i spremno odgovarali na brojna pitanja. Osim što su na manifestaciji izlagali proizvode, iskoristili su priliku za susrete, druženja te razmjenu novih ideja i informacija.

 

Članovi sekcija Mladi vinari, Olea sativa i Uzgoj ljekovitog i začinskog bilja predstavili su vina (malvazija istarska i teran), ekstra djevičansko maslinovo ulje i rakije, a sve je to proizvedeno radom njihovih vrijednih ruku.

 

Na Vinistri su sudjelovali članovi vinarske sekcije, učenici četvrtog razreda: Mateo Antolović, Antonio Červar, Filip Koljančić, Martina Kos, Ana Kurelović, Karla Legović i Paolo Agapito te učenica trećeg razreda Emilija Maurović iz sekcije Olea sativa. Učenike su pratile i voditeljice sekcija, Margita Žiković i Mirela Marković.

 

Margita Žiković


[OPŠIRNIJE]Poziv sugrađanima na Završnu priredbu SŠ Mate Balote: Ono što jesmo...
Krešimir Bronić / datum: 14. 5. 2018. 10:20

Dragi naši sugrađani, prijatelji, bivši i sadašnji djelatnici, učenici i maturanti Srednje škole Mate Balote Poreč, zajedno smo dijelili toliko lijepih trenutaka da je došlo vrijeme kada ponajprije želimo uzvratiti tu ljubav i pokazati Vam koliko smo dobroga napravili u ovoj školskoj godini. Želimo da, zajedno s nama, sudjelujete u smotri naših marljivih srednjoškolaca, koji su u 2017./'18. godini pokazali da su vrsni poznavatelji stranih jezika, ekonomije, agroturizma, ekologije, opće kulture, ali i plesa, glazbe te kazališne umjetnosti.


U utorak, 15. svibnja, u porečkom kinu s početkom u 19:00 sati, predstavit će Vam se uspješni sudionici državnih natjecanja, projekta Od Nazarija Saura do Josipa Broza Tita, zbor Balotice, solisti, sudionici županijske i državne smotre LiDraNo 2018. (Jack i stabljika graha te Moriarty je kriv za sve), uz još brojna iznenađenja koja ovom prilikom nećemo otkrivati!

 

Upoznajte nas u najboljem svjetlu, upoznajte Ono što jesmo i dopustite da Vam svojim radom najavimo ono što ćemo zasigurno postati izlaskom iz Srednje škole Mate Balote Poreč - očekujemo Vas u velikom broju, ulaz je slobodan! (ič)


[OPŠIRNIJE]Održan 13. Festival matematike u Puli
Krešimir Bronić / datum: 14. 5. 2018. 10:25

 

U ponedjeljak, 7. svibnja, u Puli je održan 13. Festival matematike u organizaciji Matematičkog društva "Istra". U okviru festivala održano je i ekipno natjecanje iz matematike. Sudjelovalo je ukupno 48 srednjoškolskih ekipa, 18 matematičkih gimnazija i centara izvrsnosti (gigaa), 20 klasičnih, općih i jezičnih gimnazija (gigab) te 10 ekipa strukovnih škola (gigas).

 

Ekipa naše škole u ukupnom poretku je 14., a u kategoriji klasičnih, općih i jezičnih gimnazija (gigab) smo drugi!

Natjecatelji su rješavali tri skupine po 12 zadataka. Točno riješen zadatak iz prve skupine donosi 6 bodova, a netočan -2 boda. 
Točno riješen zadatak iz druge skupine donosi 12 bodova, a netočan -4 boda. Točno rješen zadatak iz treće skupine donosi 18 bodova, a netočan -6 bodova.

Našim mladim matematičarima to nije bio problem te je svatko dao svoj doprinos konačnom izvrsnom rezultatu; čestitke učenicima (Karla Mijić, 1.og, Jana Opačić, 3.og, Luka Križanec 3.og, Sonja Krčan, 4.og) i mentorici, prof. matematike Đurđici Bonaci!

 

Do sljedećeg matematičkog susreta! (mb)


[OPŠIRNIJE]Teškim stopama glagoljaša
Krešimir Bronić / datum: 14. 5. 2018. 10:18

Koliko puta smo prolazili pored Boljuna,  a da se nismo odvažili na posjet tom malom Istarskom gradiću? Boljun se nalazi u središnjoj Istri, na 253 metra nadmorske visine, s populacijom od 70-ak stanovnika. Krasi ga očuvani srednjovjekovni kaštel, sa širokim pogledom na plodnu dolinu Boljunčice i planinski masiv Učke.

Ovo prapovijesno  mjesto bilo je naseljeno još u rimsko doba. Taj položaj je Rimljanima čuvao cestu koja je od Fianone (Plomina) preko Učke vodila na Tarsaticu (Trsat) i kasnije, u srednjem vijeku - utvrde koja je čuvala granice Pazinske knežije.  Mjesto Boljun je do sedamnaestog stoljeća imalo svoje zakone i suce, bilo je jedno od glagoljaških središta.

Terenska nastava iz Govedarstva vodi nas na Boljunsko polje gdje se na omanjem brijegu uzdiže Boljun.  Boljunsko polje odiše svježim i čistim zrakom te predivnom prirodom u podnožju Učke,  gdje idemo u posjet novoj svježoj generaciji obitelji Buretić, koja se bavi uzgojem krava za mlijeko. 


[OPŠIRNIJE]Učenici Srednje škole Mate Balote državni prvaci eko-kviza „Lijepa Naša“
Krešimir Bronić / datum: 10. 5. 2018. 13:10

Natjecanje u svehrvatskom eko-kvizu „Lijepa Naša“ održano je u hotelu „I“ u Zagrebu od 4. do 6. svibnja. Natjecali su se učenici iz 52 osnovne i srednje škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine.

            U kategoriji srednjih škola (21 škola) učenici Srednje škole Mate Balote osvojili su zavidno prvo mjesto.

            U natjecateljskom timu pod mentorstvom profesorice biologije Marije Žužić sudjelovali su učenici opće gimnazije: Pauletić Klara (1.og), Rašin Marko (2.og), Labura Lovre (3.og) i Batagelj Frane (4.og). Natjecanje se odvijalo u 3 dijela, gdje su u prvom učenici pisali test znanja iz područja biologije, kemije i geografije. Nakon toga su predstavili svoj istraživački rad pod nazivom „Alge kao izvor hrane za čovječanstvo.“ Nakon analize nutritivnih vrijednosti dviju algi pronađenih u priobalju Poreča (morske salate i paunovog repa), dobivene su vrijednosti usporedili s već poznatim nutritivnim vrijednostima stranih algi kao i sa namirnicama koje koristimo svakodnevno (krumpir, zelena salata, špinat, lubenica, jogurt), te zaključili kako su ispitivane alge našeg podneblja  bogate hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima te ih se stoga može koristiti u prehrani.

            Nakon prva dva dijela natjecanja i ulaska u finale s još 5 srednjih škola, u završnici su timski usmeno odgovarali na postavljena pitanja, gdje su pokazali izvrsne sposobnosti, znanje, snalažljivost te visoku ekološku osvještenost te tako zaslužno ponijeli titulu prvaka države.

            Izvrsni rezultati porečkih srednjoškolaca došli su u pravo vrijeme jer će u petak 11.5. u Zagrebu školi biti dodijeljen dijamantni status eko-škole.

            Čestitke učenicima i njihovoj mentorici.


[OPŠIRNIJE]Od antike do modernog turista
Krešimir Bronić / datum: 10. 5. 2018. 13:08

Znanje se najbolje utvrđuje nastavom uživo pa smo u sklopu predmeta Ribarstvo posjetili Limski kanal, gdje se od pamtivijeka uzgajaju školjke. Limski kanal je dug deset kilometara. Njegov krajolik je zaštićen od 1964. godine te je zabranjena vožnja motornim vozilima, ronjenje i ribolov. Lim uz Ston je najpoznatiji hram za uzgoj školjaka. Osim njih tu su još i Raški zaljev, ušće rijeke Krke i Pulski zaljev.

Samo ime Lim dolazi od latinske riječi limes, što znači granica. U doba rimskog imperija Lim je odvajao dvije tadašnje rimske provincije, sadašnje gradove Pulu i Poreč. Svjetski poznati Lim je bio i set za snimanje filma Vikinzi. Lim očarava svojom ljepotom i meka je za turiste, koji dolaze uživati u prirodnim ljepotama i degustacijama Istre i mora.

Dolaskom u Limski kanal, ljubazno nas je primio na kratku edukaciju o uzgoju školjaka, Emil Sošić, trenutno jedini uzgajivač školjaka. Svoje poduzeće Istrida d.o.o. otvorio je 2003. Godine, ali uzgojem školjaka bavi se od svoje 14. godine. Uzgoj školjaka je punosustavni, što znači da se bavi svim fazama, od mriještenja,  nasađivanja, berbe do tržišta. Uzgaja nekoliko vrsta školjaka kao što su:  kamenice, dagnje, prnjavice i kunjke. To je jedan veoma unosan posao kako nam je i sam rekao. Potražnja je puno veća od ponude pa sve proda i prije nego što proizvede.


[OPŠIRNIJE]Treba znati bilje brati
Krešimir Bronić / datum: 4. 5. 2018. 09:45

Dana 28. travnja 2018. godine učenici prvog i drugog razreda smjera agrotehničara SŠ Mate Balote Poreč bili su na terenskoj nastavi u Kršanu. U Kršanu se, naime, održavao Sajam samoniklog bilja na kojem je i naša škola imala štand. Ovo je bio 9. uzastopni sajam u Kršanu, koji je ove godine okupio preko 70 izlagača. Sajam je poznat po tome što je prvi takve vrste u Hrvatskoj, a procjenjuje se da ga je prošle godine posjetilo oko 5000 ljudi.  Zanimljiv je i jer posjetitelji mogu kušati različite poslastice i slastice od samoniklog bilja.


[OPŠIRNIJE]Naše učenice u Crikvenici predstavile školu na državnom Natjecanju iz biologije
Krešimir Bronić / datum: 2. 5. 2018. 10:33

Državno Natjecanje iz biologije, od 25. do 28. travnja 2018.,  održano je u Osnovnoj školi Zvonka Cara u Crikvenici, a učenice Srednje škole Mate Balota iz Poreča, Lea Radulović i Marija Mihatović (2.og), pod mentorstvom profesorice Marije Žužić, opravdale su višemjesečni rad izvrsnim trećim mjestom.

Učenice su predstavile istraživački rad „Obogaćivanje maslinovog ulja bioaktivnim sastojcima iz bilja“ kojim su, naposljetku, ostvarile visoku poziciju u konkurenciji srednjih škola iz cijele zemlje.

Istraživački rad obuhvaćao je rukopis, izradu plakata i prezentaciju rada, koju su učenice uspješno predstavile članovima povjerenstva.

Prema njihovim riječima, natjecanje nije bilo samo učenje, već i nezaboravno životno iskustvo, zahvaljujući gostoprimstvu domaćina, organiziranoj stručnoj ekskurziji u Vinodol i razgledu Crikvenice uz posjet akvariju. Zanimljivost natjecanja bilo je i neizostavno druženje, zabava, sklapanje novih prijateljstava, a sudionici su se počastili autohtonim proizvodima iz čitave Hrvatske koje su sami donijeli.

Čestitamo učenicama i njihovoj mentorici na iznimnom trudu i postignutome uspjehu te im želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu! (mm)


[OPŠIRNIJE]Naši učenici u Varaždinu predstavili školu na državnom natjecanju Mladi poduzetnik
Krešimir Bronić / datum: 30. 4. 2018. 10:48

Državno natjecanje „Mladi poduzetnik“ održano je od 23. do 25. travnja 2018. godine. Natjecalo se 11 timova koji su dolazili iz različitih dijelova Hrvatske. Natjecanje se sastojalo od pismenog i praktičnog dijela. Pismeni dio trajao je tri sunčana sata, a rezultati pismenog dijela odredili su ljestvicu poretka natjecatelja.

Narednog dana, 25. travnja 2018. godine, održana je smotra na kojoj su natjecatelji uredili svoje štandove te izložili i predstavili proizvode i usluge koje nude. Srednju školu Mate Balote predstavljale su učenice 4.b razreda ekonomske škole: Nikolina Došlić, Karla Banko i Karla Šuran, sa svojom mentoricom Jasminom Drobić Arslanagić. Učenice su osvojile šesto mjesto na državnom natjecanju s osvojenih 60 bodova. Razlika u bodovima između prvih 6 timova bila je jako mala te su nijanse odlučivale konačan poredak.

Čestitamo našim ekonomistika, koji iz godine u godinu promoviraju poduzetništo kao granu koja podučava i pravilno usmjerava naše mlade ljude, za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, odnosno ono najbitnije, nakon što zakorače u veliki poduzetnički svijet, ispunjeni vlastitim idejama poslovanja. (jda)


[OPŠIRNIJE]Srednjoj školi Mate Balote Poreč dodijeljen dijamantni status međunarodne Ekoškole
Krešimir Bronić / datum: 30. 4. 2018. 10:47

Međunarodna koordinacija za Ekoškole, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, produžila je našoj školi status međunarodne Ekoškole. To znači da je škola u cijelosti ispunila uvjete iz smjernica za provedbu programa Ekoškole i uredno izvršila sve potrebne radnje za obnavljanje ovog međunarodnog priznanja, pri čemu 16. generacija prvi put obnavlja status, 14. generacija drugi put obnavlja status. 12. generacija prelazi u brončani status, 10. generacija prelazi u srebrni status, 8. generacija u zlatni status, a 4. generacija u dijamantni status međunarodne Ekoškole. 

Predstoji nam svečanost Ekoškola tj. podjele certifikata i Zelenih zastava, zakazana za 11. svibnja 2018. u Zagrebu, u Gastro Globusu na Zagrebačkom velesajmu. 

Na svečanost, uz brojne ravnatelje škola, dolaze i školski koordinatori te predstavnici gradskih i županijskih ureda za obrazovanje. Svečanosti će prisustvovati i predstavnici Hrvatske Vlade, Sabora, brojni drugi gosti i uzvanici te predstavnici sredstava priopćavanja. (mb)


[OPŠIRNIJE]Naši srednjoškolci ispred i iza riječke kamere
Krešimir Bronić / datum: 30. 4. 2018. 10:22

U srijedu, 25. travnja, učenici Srednje škole Mate Balote Poreč, uz pratnju mentora (prof. Anči Ritossa Blažević i Ivan Čupić) posjetili su riječki HRT, povodom Dana medijske pismenosti. Mladi novinari, fotografi, radijski voditelji i snimatelji tako su dobili jedinstvenu priliku da iz prve ruke nauče kako je to biti novinarom, ispred i iza kamere.

Učenici su samostalno pisali najave za prilog, a zatim i čitali vijesti u televizijskom studiju, upoznavši tako čari voditeljskog posla. Ekipa emisije Dobro Jutro Hrvatska snimila je prilog u kojem su naši učenici promovirali medijsku kulturu.

Nakon uzbudljivog početka edukativnog razgledavanja posjetili su i montažersku sobu, gdje su rezultate svojeg novinarskog rada mogli promatrati i kao gledatelji.

To nije bio kraj njihove posjete jer su se nakon televizijskog dijela priče uputili u riječku radijsku postaju; tamo su im profesionalni radijski voditelji prezentirali zahtjeve i prednosti radijskog posla. Učenici su iskoristili priliku i uživo naručili pjesmu američkog rock benda Toto, Africa, koja je nošena ugodnim radiovalovima pozdravila slušatelje u cijeloj regiji, pa i šire.

Za kraj dinamičnog prijepodneva, srednjoškolci su se fotografirali na najpoznatijem, a kako kažu i najljepšem balkonu u Rijeci. Možda će netko od njih kroz nekoliko godina, već za vrijeme studiranja, postati dijelom riječke medijske ekipe i proslaviti se, ispred ili iza kamere.

Tekst: Ana Ritoša (3.og)

Foto: Jana Opačić (3.og), Antonio Petrovski (3.jg)


[OPŠIRNIJE]Srednja škola Mate Balote Poreč u suradnji s lokalnom zajednicom
Krešimir Bronić / datum: 26. 4. 2018. 14:26

Kako se ovogodišnji projekt zavičajne nastave “Od Nazarija Saura do Josipa Broza Tita” bliži kraju te će biti predstavljen na festivalu zavičajnosti u petak 27.4.2018. u Labinu, učenici SŠ Mate Balota dovršavaju sve aspekte projekta. Dramska sekcija priprema prezentaciju za festival, istraživači čekaju da nam ovogodišnja projektna knjižica (prevedena na tri jezika) izađe iz tiska, a filmaši su se sastali s uvijek susretljivim Porečankama Livijom Deković i Idom Bratulić koje su nam kao i prošle godine bile glavne kazivačice i spremno pričale o minulim vremenima.

Ukoliko želite saznati više o projektu i povijesti grada kroz priču o njegovim ulicama posjetite nas na završnoj priredbi Srednje Škole Mate Balote Poreč u POUP-u 15. svibnja, a ako nas sretnete u kakvom gradskom parku s kamerom u rukama slobodno nam dobacite kakvu staru štoriju o gradu.


[OPŠIRNIJE]Srednjoškolci Mate Balote vrhunski na državnom Natjecanju iz talijanskog jezika
Krešimir Bronić / datum: 24. 4. 2018. 11:10

Naši srednjoškolci vratili su se prošloga tjedna iz Daruvara, s državnog Natjecanja iz talijanskog jezika,  na kojem su pobrali sve moguće nagrade!

Učenik Braian Perin osvojio je prvo mjesto liste C, u kategoriji gimnazije, za najbolju prezentaciju (mentorica: Germide Minozzi). Adam Laković zauzeo je prvo mjesto, liste A, u kategoriji strukovne škole, za  najbolju prezentaciju (mentorica: Marina Benčić Martinčević).

Treće mjesto liste C u kategoriji gimnazija, za najkreativniji sastav, osvojile su Paola Valenta (mentorica: Daisy Ghersinich Fiškuš) i Angela Knapić, koja je osvojila treće mjesto u kategoriji gimnazija, liste A (mentorica: Germide Minozzi).

Čestitamo od srca!

Antonija Petrlić


[OPŠIRNIJE]U Srednjoj školi Mate Balote održana vjeronaučna olimpijada
Krešimir Bronić / datum: 24. 4. 2018. 08:45

U Srednjoj školi Mate Balote, krajem prošloga tjedna, održano je državno Natjecanje iz vjeronauka, na kojem je sudjelovalo 20 četveročlanih ekipa osnovnih škola i jednako toliko ekipa srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Pisani dio natjecanja održan je u našoj školi, dan nakon svečanog otvaranja u kongresnoj dvorani hotela Pical, na kojem su sudjelovali i srednjoškolci, kao voditelji (Ana Grujić i Adrijan Zbašnik), odnosno izvođači (školski zbor Balotice), u organizaciji profesorice Anči Ritossa Blažević.

Sudionicima olimpijade prigodno su se obratili: ravnatelj Krešimir Bronić, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, časna sestra Blaženka Valentina Mandarić te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša istaknuo je moto ovogodišnje vjeronaučne olimpijade - „Kršćani na putu dijaloga“. (mb)


[OPŠIRNIJE]Noemi Žiković uspješno predstavila školu na državnom natjecanju iz njemačkog jezika
Krešimir Bronić / datum: 17. 4. 2018. 15:29

Na državnom natjecanju iz njemačkog jezika, održanom u Varaždinu (26. – 28. ožujka, OŠ Vidovec),  naša je učenica Noemi Žiković (2.jg) postigla iznimno dobro peto mjesto, u kategoriji drugih razreda srednjih škola. Noemi je tako i više nego opravdala višemjesečni rad i zalaganje, uz pomoć mentorice, prof. Manuele Riđić.

Ispit se sastojao od razumijevanja, čitanja, poznavanja gramatike i vokabulara, a sudjelovali su učenici iz cijele Hrvatske. Osim uzbudljivog natjecateljskog dijela, Noemi će se rado sjećati i smještaja u varaždinskom hotelu Turist, kao i druženja s vršnjacima koji zajedno s njom dijele ljubav prema stranim jezicima.

Vjerujemo da će kontinuirano ulaganje Srednje škole Mate Balote u strane jezike pomoći u daljnjem radu uspješne mlade jezičarke, ujedno i potaknuti njezine kolege na nekim budućim natjecanjima. (mb)


[OPŠIRNIJE]Maturalna zabava SŠ Mate Balote - Generacija 2017./18.
Krešimir Bronić / datum: 27. 3. 2018. 13:13

24. ožujka 2018. godine u sportskoj dvorani  Žatika održana je maturalna zabava Srednje škole Mate Balote. Svečanosti su prisustvovale obitelji maturanata i brojni uzvanici. Program je započeo svečanim izlaskom parova, a potom su maturanti gimnazijskih, ekonomskih i agrotehničarskih programa u svijet odraslih zakoračili sa stilom, u elegantnim večernjim haljinama i odijelima s kravatom i leptir mašnom. Zabavu je upotpunio popularni domaći bend Night Express, a energične pozitivne atmosfere nije nedostajalo.

 

Maturanti Srednje škole Mate Balote, njihovi roditelji, profesori i prijatelji, ovu će maturalnu zabavu zasigurno još dugo pamtiti, a mi im želimo uspješan završetak školske godine i ostvarenje svih budućih životnih ciljeva. Sudeći po onome što su nam pokazali u subotu, čeka ih optimistična budućnost.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju