preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Događanja
„Zašto mene svi odgajaju?“ u vrtiću Sv. Lovreč
Krešimir Bronić / datum: 16. 11. 2017. 12:19

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 15. studenog posjetili smo djecu Dječjeg vrtića „Radost“ u Sv. Lovreču i njihovu odgajateljicu Štefaniju Radanović.

U pratnji knjižničarke Tine Horvat, naši su agrotehničari Goran Benazić i Mateo Antolović iz 3. i 4. razreda maloj (ali mnogobrojnoj) publici čitali djelo Zlatka Krilića „Zašto mene svi odgajaju?“. Djelo je prilagođeno mjesnog govoru kako bi se njegovala domaća riječ, ali i poticalo čitanje djela iz zavičajne književnosti.

Naši su se učenici zajedno sa Zlatkom Krilićem složili da su „batine zašle z raja“ jer da su tamo ostale, to više ne bi bio raj. (th)


[OPŠIRNIJE]Međužupanijska suradnja učeničkih zadruga Istarske i Primorsko-goranske županije
Krešimir Bronić / datum: 16. 11. 2017. 12:16

Susret učeničkih zadruga Podružnica HUUZ-a Primorsko-goranske i Istarske županije održan je 10. studenoga 2017. Godine u SŠ Mate Balote u Poreču. Bio je to uzvratni posjet zadrugara iz Primorsko-goranske županije nakon što su prošle godine učenici i voditelji iz Istre boravili u Ravnoj Gori.

Iz učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije sudjelovalo je 25 učenika i isto toliko voditelja te nekoliko zadrugara i voditelja iz Istarske županije.

Voditelje, suradnike i mlade zadrugare učeničkih zadruga pozdravili su Krešimir Bronić, ravnatelj SŠ Mate Balote i Margita Žiković, voditeljica Podružnice HUUZ-a Istarske županije i UZ Parentino. Učenica III razreda agrotehničara Carol Peruško predstavila je aktivnosti UZ Parentino, SŠ Mate Balote, a Emilija Maurović upravo završen dvogodišnji projekt Erasmus +. U aktivnostima susreta sudjelovali su i učenici II razreda agrotehničara Karlo Radetić, Sanatan Koraca, Mateo Bratović, Anton Mihovilović i maturanti Mateo Antolović i Paolo Agapito.

Škola domaćin organizirala je za sve sudionike različite kreativne radionice i predavanja. Za učenike, mlade zadrugare, održane su radionice: Razmnožavanje ljekovitog i aromatičnog bilja – voditeljica Mirela Marković iz SŠ Mate Balote, Programiranje Microbitova za uporabu u proizvodima učeničke zadruge (glazbene kutije, blagdanski ukrasi…) – voditeljica Tanja Šebalj-Kocet iz OŠ Petar Zrinski, Čabari Svjetleći leptir – voditeljice HUUZ-a.


[OPŠIRNIJE]Od Nazarija Saura do Josipa Broza Tita – povijest promjene nazivlja porečkih ulica
Krešimir Bronić / datum: 13. 11. 2017. 13:57

Dana 8. studenog skupina učenica (Ivana, Ana, Adriana i Sara) uputila se zajedno s mentoricama u porečki katastar. Time je i službeno započelo istraživanje za novi projekt zavičajne nastave u SŠ Mate Balote. Ovog puta istraživat će se povijest nazivlja porečkih ulica, točnije starog dijela grada, odnosno kako su se nazivi mijenjali kroz stoljeća.

''U katastru su nas jako lijepo primili i istražile smo situaciju od 1968. godine do danas'' – rekla je učenica 3OG razreda Adriana Bjelan.

Istraživanje će se nastaviti u Zavičajnom muzeju Poreštine te na terenu s mentorima i predavačima. Tijek istraživanja projekta Od Nazarija Saura do Josipa Broza Tita – povijest promjene nazivlja porečkih ulica moći ćete pratiti putem Facebooka SŠ Mate Balote, porečkih portala i Radio Centra! 


[OPŠIRNIJE]Kratkometražni uradak naših srednjoškolaca na porečkom Doxu
Krešimir Bronić / datum: 13. 11. 2017. 13:56

Dana 9. studenog, u sklopu porečkog Doxa, u POUP-u je prikazan kratkomontažni filmić Ljubav ima 4 oka, a opet je slipa, koji su snimili učenici naše škole još prošle godine te mu je premijera bila u Pazinu, a kasnije i Poreču.

Filmić je dio projekta zavičajne nastave s temom vjenčanja na području Istre. U njemu su prikazani intervjui s istarskim bakama i djedovima. Svatko od njih ispričao nam je svoju priču i običaj. Nekoliko tužnijih priča potaknule su emocije gledatelja. Nakon filma održan je intervju s autorima i sudionicima u izradi filma. Matija Vekić , Bojana Lalić, Adriana Glavić i Andrej Mikić rekli su nam nešto više o samom istraživanju, uloženom trudu i vremenu te stečenom znanju. Govorili su također kako su svoja zapažanja uspjeli i tiskati uz pomoć mentora. Nakon prikupljenih zapažanja uspjeli su sašiti starinske haljine i nošnje te izraditi ukrase za kosu. Na folklornom seminaru u Pazinu obratilo im se čak i nekoliko stranaca koje su uspjeli zainteresirati za projekt, a učenicima je bilo zanimljivo prenositi stečeno znanje.

Nika Vižintin, sudionica koja je radila na šperploči, smatra da bi ovakvih projekata trebalo biti više jer se puno toga nauči i jer je zabava zajamčena. Svi sudionici bili su zadovoljni projektom te uskoro planiraju snimiti novi filmić, kao dio nadolazećeg projekta o kojem ćemo još pisati.

Vlatka Možar, 1.og


[OPŠIRNIJE]Razred profesora Vladimira Torbice istražio povijesni krajolik Istre
Krešimir Bronić / datum: 13. 11. 2017. 13:54

U subotu, 28. listopada, maturanti opće gimnazije, uz pratnju profesora Povijesti, ujedno i razrednika Vladimira Torbice, krenuli su na stručnu ekskurziju po Istri. Kao i svaki put, pojedini učenici dobili su zadatak izlagati na stranom jeziku ili na nekom od dijalekata.

Polazak je bio u jutarnjim satima, ali usprkos tomu atmosfera među učenicima je bila iznimno pozitivna. Prva destinacija koju smo posjetili je bio kaštel ispod kojeg se proteže rijeka Mirna, kaštel Pietrapelosa (što bi u doslovnom prijevodu značilo Dlakava utvrda). Na povratku s utvrde razrednik je pripremio iznenađenje muškom dijelu razreda koji se morao spustiti prečacem do autobusa. Put nas je dalje vodio prema gradu tartufa, Buzetu, gdje smo dobili zadatke izlagača pomoću kojih smo istraživali i puno toga naučili o ovom prekrasnom mjestu. 


[OPŠIRNIJE]Predstavljena ovogodišnja PoZiCa
Krešimir Bronić / datum: 13. 11. 2017. 13:52

Dana 8. studenoga u Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč predstavljena je ovogodišnja PoZiCa. Predstavljanje su vodili Valentina Beg i Mateo Antolović, a interpretativnim čitanjem svojih pohvaljenih i objavljenih radova obogatile su ga i učenice naše škole: Dora Hrelja (4.jg) i Kimberly Mirka Kolar (4.og).

Bili su tu i autori objavljenih likovnih uradaka: Leonardo Mikerević, Doris Grubica i Santi Brajković te mlade glazbenice koje su dodatno uljepšale ovo tradicionalno književno-umjetničko okupljanje: Paulina Vidović iz 2.a (na violini) i Jana Opačić iz 3.og (na ukulele) .

Čestitamo svima i radujemo se novim literarnim radovima!  (ič)


[OPŠIRNIJE]Zelena čistka
Krešimir Bronić / datum: 26. 10. 2017. 14:47

Prošlog se četvrtka u Srednjoj školi Mate Balote Poreč, koja ima i status ekoškole, održala Zelena čistka, u kojima su vrijedne ruke naših učenika pomagale u uređenju okoliša škole. Tako su prošlog tjedna ponovno stavljene u upotrebu metle, grablje, škare i ostala oprema. Cilj nam je bio da, usprkos tmurnom vremenu, oživimo jesenski krajolik škole.

                U sklopu Čistke zaposlenici porečke Policijske postaje provodili su nacionalni projekt „Zdrav za 5“, pod vodstvom psihologinje Petre Andrić i profesorice etike Manuele Ban. Svrha projekta je prevencija ovisnosti i podizanje svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline. Zaposlenici su učenicima podijelili letke o nezakonitim odlagalištima otpada i o utjecaju na okoliš, a mogle su se isprobati i „pijane naočale“ (drunk goggles) koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

                Zahvaljujemo se svim sudionicama Zelene čistke!

Paola Valenta, 4. razred jezične gimnazije


[OPŠIRNIJE]Učenice SŠ Mate Balote najbolje na državnoj smotri učeničkih zadruga
Krešimir Bronić / datum: 16. 10. 2017. 09:55

Od 3. do 6. listopada 2017.  održana je u Zadru, u objektu Arsenal, 29. državna smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Na ovogodišnjoj smotri svoje radove prezentirali su mladi zadrugari i njihovi voditelji iz 70 učeničkih zadruga iz Hrvatske, koje su za sudjelovanje na Smotri izabrane temeljem postignuća na županijskim smotrama. Na Smotri je održano i 10 pokaznih kreativnih radionica za sudionike i posjetitelje.
Učenička zadruga Parentino, SŠ Mate Balote Poreč, konkurirala je u kategoriji istraživačkih radova. Ukupno je izlagano 10 istraživačkih radova koji su se plasirali na državni nivo, u dvije kategorije, osnovne i srednje škole.

Najbolje u kategoriji srednjih škola bile su učenice naše škole Ana Sakač i Karla Legović, IV. razred agrotehničara. Njihov rad Utjecaj sorte i roka berba na udio ulja u plodu masline postigao je zavidnih 49 bodova od ukupno 50 i tako osvojio prvo mjesto. Mentorica u izradi istraživačkog rada bila je Margita Žiković, prof. u poljoprivrednom programu, uz veliku podršku Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Učenice su na završnoj svečanosti zatvaranja smotre još jednom vrlo uspješno prezentirale rad široj publici.

Čestitamo Ani i Karli na velikom trudu, zalaganju u istraživanju, pisanju rada, pripremi plakata i prezentaciji!


[OPŠIRNIJE]Maturalac 4. razreda opće gimnazije - pravac Portugal!
Krešimir Bronić / datum: 16. 10. 2017. 09:49

Odlučili smo otići na sam zapad Europe, u prekrasni Portugal, kamo su nas vodili razrednik Vladimir Torbica i profesorica Daniela Delmoro. Na izletu smo bili šest dana, od subote 26. 08 .2017. do četvrtka 31. 08. 2017.

Prvog dana zaputili smo se na aerodrom, u talijanski gradić Bergamo, iz kojeg smo avionom letjeli do Porta. Nakon kratke vožnje busom otišli smo u razgledavanje znamenitosti jednog od najstarijih gradova Portugala, a to je Braga, nakon čega smo se vratili u centar Porta u kojem smo prenoćili.

Drugog dana spakirali smo stvari i krenuli u najiscrpljujući dan na cijelom izletu zbog mnogobrojnih lokacija koje smo trebali posjetiti; prvi grad na listi bio je Porto čiju smo polovicu razgledali busom, a ostatak pješice, pa smo imali priliku po prvi puta vidjeti i obalu Atlantskoga oceana. Nakon Porta, otišli smo u Coimbru, koja je najpoznatija po istoimenom sveučilištu, jednom od najstarijih u Europi. Sljedeći na našoj listi gradova bio je Nazaré, u kojem smo s vidikovca razgledali najljepšu plazu u Portugalu, a nakon osvježavajućeg pogleda na Atlantski ocean posjetili smo zidine Obidosa. Na kraju dana punog hodanja i razgledavanja čekao nas je još i put za Lisabon, prema malenom naselju kraj Lisabona, u kojem se nalazio hotel Estoril, gdje smo prenoćili naredne četiri večeri.

Trećeg dana imali smo cijelo jutro slobodno za kupanje u hladnom Atlantiku, ili hotelskom bazenu, kako za koga, što nam je dobro došlo nakon dva dana razgledavanja. Nakon osvježavajućeg jutra čekao nas je poludnevni izlet u Lisabon u kojem smo proveli dosta slobodnog vremena.

Četvrtoga dana obilazili smo predivna mjesta u blizini Lisabona i vozili se „zlatnom obalom“ pored turističkih mjesta Estorila u kojem se nalazi najveći casino u Europi, ali i staza Formule 1. Razgledali smo predivne vile uz more na obalama Cascaisa i prirodnu znamenitost Boca de inferno. Putem uz dugačku pješčanu plazu Guincho, koja je poznata po okupljalištu surfera zbog velikih valova, došli smo do najzapadnije točke kopnene europe Cabo da rocka.

Peti dan smo proveli u razgledavanju Lisabona u kojem smo imali dva sata slobodnog vremena da posjetimo veliki šoping centar Vasco da Gama prije čega smo bili u najvećem europskom akvarijumu kraj kojeg smo imali pogled na drugi najduži most u Europi.

Šesti dan, ujedno i posljednji, napustili smo hotel te otišli na obližnji aerodrom Lisabona gdje smo se avionom vratili u Bergamo i nakon šest iscrpljujućih, ali nezaboravnih dana busom se zaputili kući. Video s našeg putovanja u izradi Andreja Milkića i Matije Vekića možete pogledati na Facebook stranici škole: http://www.facebook.com/matebaloteporec (4.OG)


[OPŠIRNIJE]Europo, mi to možemo!
Krešimir Bronić / datum: 13. 10. 2017. 12:44

Dana 10. listopada 2017. u Villi Polesini održana je završna svečana prezentacija projekta „Europe we can!“ iz programa „Erasmus+“ s temom uzgoja koza i agroturizma u službi ruralnog razvoja dviju regija, istarske u Hrvatskoj i Aveyrona u Francuskoj.

                Svečanosti su prisustvovali sudionici projekta: projektni tim Srednje škole Mate Balote, ravnatelj, profesori i učenici, a uveličali su je uzvanici, tj. suradnici koji su omogućili ostvarenje ciljeva projekta. Svečani program vodili su Paolo Agapito i Karla Legović, učenici 4. razreda agrotehničara, a pjesmu „Koza“ Mate Balote izrecitirao nam je Mateo Antolović, njihov razredni kolega. Rezultate i rad na projektu, koji je trajao 2 godine, od 2015. do 2017. godine, i u kojem je sudjelovalo 25 učenika agrotehničara Srednje škole „Mate Balota“ od 1. do 4. razreda, prezentirala je Emilija Maurović, učenica 3. razreda agrotehničara, a dovitljiv skeč „Put u Francusku iz učeničke perspektive“ pripremili su i izveli Goran Benazić, učenik 3. razreda, i Mateo Antolović, učenik 4. razreda agrotehničara. Prikazan je i kratki film o značenju koze za istarskog čovjeka u prošlosti „Koza je krepala“ s podnaslovima na engleskom jeziku. Film je proizvod učenika Matea Antolovića u kojem glume njegovi kolege iz razreda – Emili Bulić, Karla Legović i Paolo Agapito.


[OPŠIRNIJE]Prvi srednjoškolski Dnevni boravak u Istri
Krešimir Bronić / datum: 12. 10. 2017. 08:56

Danas smo, uz pomoć ravnatelja Krešimira Bronića, predanih nastavnika, učenika i vanjskih suradnika, otvorili prvi srednjoškolski Dnevni boravak u Istri!

Ova prostorija namijenjena je prvenstveno svim letećim učenicima, koji već od sutra pauze između sati mogu provoditi u ugodnom ambijentu najbolje prostorije u školi.

Sve je započelo inicijativom profesorica, Andree Deković (geografija) i Ivane Levak (ekonomska skupina predmeta), a zarazna kreativna atmosfera ubrzo se proširila na čitavu zbornicu, zatim i na radišne učenike, koji su uvelike pomogli u ostvarenju ovog zajedničkog prostora, koji će zasigurno poslužiti ne samo njima, već i generacijama mladih ljudi koji će u našu školu tek doći.

Profesorice su simbolične poklone zahvale uručili najprije učeniku 3. Ekb razreda, Filipu Leindlu, zatim Vesni Janko Finderle, ravnateljici Crvenog križa te dizajnerici interijera, odnosno nezaobilaznom domaru Ninu Rajku, koji je s nama bio od samoga početka projekta i bez kojega danas ne bismo rezali svečanu vrpcu.

Ovo je tek početak vedrih nadopuna u našoj srednjoj školi, vidimo se na jednom od kauča u Dnevnom boravku, s nogama (za promjenu) u zraku, barem do sljedećeg školskog zvona. (ič)


[OPŠIRNIJE]Upisi učenika u 1. razred za školsku godinu 2017./2018.
Krešimir Bronić / datum: 10. 7. 2017. 09:07

Poštovani učenici i roditelji

POZIVAMO SVE UČENIKE I RODITELJE 14.07.2017. U 10.30 NA ZAJEDNIČKI UPIS I INFORMATIVNI SASTANAK U PLENARNOJ DVORANI ŠKOLE.

Upisi učenika u 1. razred za školsku godinu 2017.2018. bit će 14.7. 2017. u vremenu od  8,00 -16,00 sati.

Za upis učenika potrebno je donijeti:

potpisani obrazac o upisu u I. razred srednje škole 

potvrda školske medicine (EKONOMIST) ili liječnička svjedodžba medicine rada (AGROTEHNIČARI)


[OPŠIRNIJE]Učenicima SŠ Mate Balote dodijeljeni Oskari znanja 2017.
Krešimir Bronić / datum: 3. 7. 2017. 11:45

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i ove je godine državnim i međunarodnim prvacima naše škole dodijelila Oskare znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh te postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju. Oskare znanja primili su Antonio Andrić (zajedno s mentoricom Ljubicom Severec) - za osvojeno prvo mjesto na svjetskoj Olimpijadi znanja iz njemačkog jezika te Valentina Puškadija (zajedno s mentoricom Germide Minozzi) - za osvojeno prvo mjesto na državnom Natjecanju iz talijanskog jezika.

Dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima državnim prvacima na natjecanjima u znanju i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima održana je 29. lipnja 2017. godine u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 12 sati.

Mentorima učenika uručene su zahvalnice i plakete, a skulpture Oskara znanja i ove godine izrađuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom „ August Šenoa“ iz Garešnice. (ič)


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju