preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Maturalac 4. razreda opće gimnazije - pravac Portugal!
Autor: Krešimir Bronić, 16. 10. 2017.

Odlučili smo otići na sam zapad Europe, u prekrasni Portugal, kamo su nas vodili razrednik Vladimir Torbica i profesorica Daniela Delmoro. Na izletu smo bili šest dana, od subote 26. 08 .2017. do četvrtka 31. 08. 2017.

Prvog dana zaputili smo se na aerodrom, u talijanski gradić Bergamo, iz kojeg smo avionom letjeli do Porta. Nakon kratke vožnje busom otišli smo u razgledavanje znamenitosti jednog od najstarijih gradova Portugala, a to je Braga, nakon čega smo se vratili u centar Porta u kojem smo prenoćili.

Drugog dana spakirali smo stvari i krenuli u najiscrpljujući dan na cijelom izletu zbog mnogobrojnih lokacija koje smo trebali posjetiti; prvi grad na listi bio je Porto čiju smo polovicu razgledali busom, a ostatak pješice, pa smo imali priliku po prvi puta vidjeti i obalu Atlantskoga oceana. Nakon Porta, otišli smo u Coimbru, koja je najpoznatija po istoimenom sveučilištu, jednom od najstarijih u Europi. Sljedeći na našoj listi gradova bio je Nazaré, u kojem smo s vidikovca razgledali najljepšu plazu u Portugalu, a nakon osvježavajućeg pogleda na Atlantski ocean posjetili smo zidine Obidosa. Na kraju dana punog hodanja i razgledavanja čekao nas je još i put za Lisabon, prema malenom naselju kraj Lisabona, u kojem se nalazio hotel Estoril, gdje smo prenoćili naredne četiri večeri.

Trećeg dana imali smo cijelo jutro slobodno za kupanje u hladnom Atlantiku, ili hotelskom bazenu, kako za koga, što nam je dobro došlo nakon dva dana razgledavanja. Nakon osvježavajućeg jutra čekao nas je poludnevni izlet u Lisabon u kojem smo proveli dosta slobodnog vremena.

Četvrtoga dana obilazili smo predivna mjesta u blizini Lisabona i vozili se „zlatnom obalom“ pored turističkih mjesta Estorila u kojem se nalazi najveći casino u Europi, ali i staza Formule 1. Razgledali smo predivne vile uz more na obalama Cascaisa i prirodnu znamenitost Boca de inferno. Putem uz dugačku pješčanu plazu Guincho, koja je poznata po okupljalištu surfera zbog velikih valova, došli smo do najzapadnije točke kopnene europe Cabo da rocka.

Peti dan smo proveli u razgledavanju Lisabona u kojem smo imali dva sata slobodnog vremena da posjetimo veliki šoping centar Vasco da Gama prije čega smo bili u najvećem europskom akvarijumu kraj kojeg smo imali pogled na drugi najduži most u Europi.

Šesti dan, ujedno i posljednji, napustili smo hotel te otišli na obližnji aerodrom Lisabona gdje smo se avionom vratili u Bergamo i nakon šest iscrpljujućih, ali nezaboravnih dana busom se zaputili kući. Video s našeg putovanja u izradi Andreja Milkića i Matije Vekića možete pogledati na Facebook stranici škole: http://www.facebook.com/matebaloteporec (4.OG)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju