preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ovoga nam je petka Jasminka Tihi-Stepanić otkrila gdje je Beata!
Autor: Krešimir Bronić, 31. 5. 2022.

Porečki srednjoškolci uključeni u europski projekt „Na istoj strani(ci) – Uzmi knjigu u svoje ruke“ i tijekom svibnja promišljaju o najosjetljivijom društvenim temama, a čitanjem romana „Gdje je Beata“ Jasminke Tihi-Stepanić obilježili su Međunarodni dan nestale djece koji se obilježava još od 1983. godine, svakog 25. svibnja. Tako su i naši učenici odali počast nestaloj, ali i pronađenoj djeci te pripomogli podizanju senzibiliteta svih građana po pitanju ovoga fenomena.

Nestanak nikada nije bezazlen. Djecu u svakodnevnom životu moramo učiti i upozoravati kako mogu postati žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela. Nestanak djece najčešće traje od jednog do nekoliko dana i u kratkom vremenu se vrate svojim domovima ili ih policija pronađe. Djeca nestaju jer bježe od straha, zbog loših ocjena, ljubavi ili dubokih razočarenja i rupa u emocionalnom razvoju. Neka djeca, nažalost, nikada nisu pronađena…

Virtualno druženje s književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić prošloga je petka, 27. svibnja, vodio Antonio Jukić, učenik 3. razreda jezične gimnazije Srednje škole Mate Balote. U razgovoru s autoricom porazgovarali smo o čitavom nizu tema o kojima progovara ovaj roman: sukobu generacija, nametnutim očekivanjima roditelja, bijegu od kuće kao „rješenju“ problema…


„Gdje je Beata“ temelji se na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli, a može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Beata je šesnaestogodišnjakinja, talentirana baletna plesačica, koja odrasta u obitelji u kojoj nema prava odlučivanja ni o jednome svome pokretu, u kojoj se ne uvažavaju njezine želje ni osobnost. Njezin se život odvija pod režiserskom palicom njezine majke, koju Beata naziva Ledenom. U takvom okruženju Beata polako počinje lagati i prešućivati, no njezin otkriveni dnevnik pronicljivom istražitelju polako otkriva tragove duboke tuge i dovodi ga, u konačnici, do Beate.

Knjiga „Gdje je Beata“, u izdanju knjižare Ljevak, šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade. U svojim romanima i pričama bavi se problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje književno stvaralaštvo. Uz roman „Gdje je Beata objavila je i romane „Imaš Fejs?“, „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“, „Moja neprijateljica Ana“, „Dom iza žice“, „Ljeto na jezeru Čiču“ te zbirke priča „Baš kao Harry Potter“ i „Priče s morskoga dna“.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, od čega je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju