preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Europo, mi to možemo!
Autor: Krešimir Bronić, 13. 10. 2017.

Dana 10. listopada 2017. u Villi Polesini održana je završna svečana prezentacija projekta „Europe we can!“ iz programa „Erasmus+“ s temom uzgoja koza i agroturizma u službi ruralnog razvoja dviju regija, istarske u Hrvatskoj i Aveyrona u Francuskoj.

                Svečanosti su prisustvovali sudionici projekta: projektni tim Srednje škole Mate Balote, ravnatelj, profesori i učenici, a uveličali su je uzvanici, tj. suradnici koji su omogućili ostvarenje ciljeva projekta. Svečani program vodili su Paolo Agapito i Karla Legović, učenici 4. razreda agrotehničara, a pjesmu „Koza“ Mate Balote izrecitirao nam je Mateo Antolović, njihov razredni kolega. Rezultate i rad na projektu, koji je trajao 2 godine, od 2015. do 2017. godine, i u kojem je sudjelovalo 25 učenika agrotehničara Srednje škole „Mate Balota“ od 1. do 4. razreda, prezentirala je Emilija Maurović, učenica 3. razreda agrotehničara, a dovitljiv skeč „Put u Francusku iz učeničke perspektive“ pripremili su i izveli Goran Benazić, učenik 3. razreda, i Mateo Antolović, učenik 4. razreda agrotehničara. Prikazan je i kratki film o značenju koze za istarskog čovjeka u prošlosti „Koza je krepala“ s podnaslovima na engleskom jeziku. Film je proizvod učenika Matea Antolovića u kojem glume njegovi kolege iz razreda – Emili Bulić, Karla Legović i Paolo Agapito.


Tijekom projekta bilo je mnogo izazova, učenja, novih iskustava i osobnog rasta. Trebalo se upoznati s novom tehnologijom i načinima komunikacije, ali i istražiti nepoznata područja te su stoga provedene dvije razmjene učenika. Prva je razmjena bila u svibnju 2016. kada su učenici i profesori francuske škole Lycée institut Françoise Marty posjetili Istru na tjedan dana i imali priliku upoznati se s istarskom regijom, načinom uzgoja koza i radom agroturizama. Za to vrijeme odrađene su mnoge zajedničke aktivnosti, od terenskih nastava, školskih radionica i zajedničkih druženja. Sve je to bio početak priprema za izradu knjižice, završnog rezultata projekta. Druga je razmjena bila u travnju 2017. kada su učenici Srednje škole Mate Balote posjetili Francusku s ciljem upoznavanje francuske regije Aveyron, načinom rada agroturizama i uzgojem koza. Upoznavanjem francuskih tradicionalnih vrijednosti, uveličali smo i vlastite. Uvidjeli smo da imamo mnoge sličnosti: šparoge, kažune, tartufe, koze, agroturizme i mlade ljude koji mogu savladati sve prepreke. Ako je jezik jedina prepreka pronađe se zajednički jezik, engleski, a po potrebi se otkriju i drugi načini komunikacije.

                Osim razmjene učenika, u dvije godine, bilo je mnogo istraživačkih aktivnosti projektnih timova obiju regija. Izrađene su internetske platforme na kojima se mogu vidjeti radovi i rezultati projekta, mnogobrojne učeničke prezentacije, izdanja kao što su letci, izvještaji, kuharica tradicionalnih istarskih jela agroturizama, karta istarskih kozara i drugi, na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Mentori i članovi projektnog tima bili su profesori struke Marina Čanić, Mirela Marković, Margita Žiković, Eligio Bernobić i profesori općih predmeta Iva Kranjčić i Marina Peršurić Antonić, a pomoć su pružili i drugi profesori škole.

                Svi sakupljeni materijali s predavanja, terenskih nastava i radionica u školi i izvan nje spojeni su u knjižicu „Uzgoj koza i agoturizam u službi ruralnog razvoja“ koja je predstavljena na svečanosti i podijeljena sudionicima i suradnicima kako bi im koristila u budućem radu. Kao priznanje za rad na projektu, učenicima, sudionicima projekta i razmjene dodijeljen je Europass, službeni europski dokument koji služi kao dokaz sposobnosti i rada na projektu.

                Okusi Istre pronašli su se na svečanom stolu za degustaciju, od ovčjih i kozjih sireva istarskih proizvođača, kao što su OPG „Bulić“, OPG „Miho Stokić“, OPG „Fabris“, Stancija Kumparička, Agrolaguna d.o.o., tradicionalnih slastica, donacija OPG-a „Ograde“ i učeničkih obitelji pa do školskog maslinovog ulja, meda i vina.

                Suradnja mnogih susretljivih ljudi diljem Istre, uzgajivača koza, vlasnika agroturizama, Instituta za poljoprivredu i turizam, Agencije za ruralni razvoj Istre, Hrvatske poljoprivredne agencije, Agrolagune d.o.o., omogućila je da se ostvare projektni ciljevi i dođe do vrijednih spoznaja. Samo neke od njih su otkriće vlastitih talenata, posjedovanje tradicionalnih vrijednosti, znanja i alata koji će nam koristiti u modernoj europskoj budućnosti, a najvrjednije otkriće je spoznaja i osjećaj zadovoljstva da „Europo, mi to možemo“.   Priloženi dokumenti:
Slika_1.jpg (220.14 KB)
Slika_2.jpg (243.80 KB)
Slika_3.jpg (281.98 KB)
Slika_4.jpg (251.78 KB)
Slika_5.jpg (226.54 KB)
Slika_6.jpg (224.97 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju