preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

Tražilica
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Djevojački pjevački zbor i vokalna skupina Aurora vocalis

     Djevojački pjevački zbor srednje škole „Mate Balote“Poreč djeluje pod vodstvom profesorice Debore Cukola Zeneral  u sklopu izvannastavnih aktivnosti već dugi niz godina. Trenutno broji 28 članica koje se  redovito  okupljaju dva sata tjedno pripremajući se za nastupe na školskim manifestacijama (državna natjecanja, županijska natjecanja, općinska natjecanja), koncerti povodom Božića, Valentinova, Dana škole i onima izvan škole (humanitarni koncerti). Članice zbora su učenice škole uzrasta od prvoga do četvrtoga razreda.
     Repertoar školskoga zbora vrlo je raznolik, posebno se njeguju narodne pjesme istarskog, primorskog i dalmatinskog podneblja, duhovne šansone, klasične skladbe, a u repertoaru zbora je zastupljen i gospel kao i zabavna glazba. Iz djevojačkoga je zbora prošle školske godine (2011) u rujnu formirana i vokalna skupina pod nazivom „Aurora vocalis“ koja broji 12 članica. Nekoliko se članica našega zbora ističe i u solističkim izvedbama. Te su djevojke u više navrata nastupale na raznim festivalima (Festival mladih u Pazinu, Talent Show u Poreču, Dječji festival u Vrsaru) te osvojile zapažena mjesta.

     U svibnju 2012. godine vokalna skupina i pjevački zbor snimili su u studiju Radio Pule nosaš zvuka na kojemu je obrađeno deset skladbi različitog glazbenog žanra s dva glazbena dodatka solističkih izvedbi. Predstavljanje nosača zvuka održano je u rujnu 2012. godine u porečkoj kino-dvorani pred mnogobrojnom publikom.  Promocija našeg cd-a također je bila na HRT – Radio Puli 30. rujna 2012. godine.     Glazba nas upotpunjuje i oplemenjuje, energija kojom smo ispunjene nakon svake probe i nastupa, jedinstven je i neponovljiv osjećaj.
     Svakome tko voli pjevati preporučile bismo da se uključe u pjevački zbor, jer je pjevanje i druženje uz pjesmu jedan od razloga zašto pjevamo.
     Dugi niz godina predano radimo i njegujemo višeglasno pjevanje te,  iako se generacije zborašica  mijenjaju, nikada nismo imale priliku trajno zabilježiti naše izvedbe. Ovaj CD dar je djevojkama za velik trud i upornost koju su uložile u njegovu pripremu.
     Njime želimo predstaviti našu školu. Unatoč brojnim obvezama koje naše učenice imaju, pohvalno je uspjeti odvojiti vremena za pjesmu i s njom zaživjeti, pokazati kako se i izvan nastave može odraditi kvalitetan posao s puno radosti, predanosti i veselja.
Od ove školske godine članice zbora i ja osobno, zajedno sa prof. njemačkog jezika i prof. informatike  naše škole su uključene u međunarodni projekt USB 2.0 (United School Band) koji uključuje 5 država Europe. Osim nas tu su i: Austrija (tri Big banda) Engleska (školski zbor gimnazije Boston UK),  Italija (školski band Njemačke gimnazije u Rimu) Nizozemske (Big Band i solo izvođači), a pristupanje projektu su zatražile škole iz Njemačke i Češke Republike. Projekt traje dvije godine, a koncipiran je tako da se svaka država priprema ciljano za mega koncert  na kojem zajednički nastupaju big bandovi i zborovi, te solo izvođači. Zajednički proizvod je CD snimljen na visokoj tv razini, što naša škola postavlja na zajedničku web stranicu projekta. Prvi mega koncert će se održati početkom veljače 2013. u Austriji, drugi početkom lipnja 2013. kod nas u Poreču, treći u Engleskoj za Božić 2013, četvrti u proljeće 2014 u Amsterdamu i peti - završni početkom ljeta 2014 u Rimu.
     USB 1 je imao velikog uspjeha, kako glazbeno tako i interkulturalno, tako da i od ovog USB 2 očekujemo velike rezultate i veselimo se prigodi da predstavimo svoj rad, školu i hrvatsku glazbenu kulturnu baštinu. Jezici komunikacije su njemački, engleski i talijanski što cijelom projektu daje dodatnu notu atraktivnosti.     Pjevanje nas veseli, svaku pjesmu proživljavamo i pokušavamo interpretirati na naš način.
Pjevanjem, skupnim muziciranjem, interpretacijom vrijednih glazbenih djela, razvijaju se vokalne sposobnosti učenica kao i interes  za kvalitetnu glazbu kroz višeglasno zborsko pjevanje, pjevanje u manjoj skupini te kroz solističke izvedbe.
Nastupima zbora i vokalne skupine potiče se i kod ostalih srednjoškolaca „oslobađanje“ njihovih glazbenih talenata kao i razmišljanje o pozitivnim učincima lijepe glazbe.
     Djevojački je pjevački zbor do sada dobio mnoge usmene i pisane pohvale i priznanja za uspjehe na nastupima prigodom obilježavanja značajnih datuma u školi i prigodom održavanja različitih kulturno – povijesnih manifestacija.
     Planiramo u budućnosti organizirati koncerte i izvan redovitog školskog programa, kako bi se što više mladih uključilo , svaki na svoj način, u svijet glazbe.

 

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


 
19. 11. 2012. 20:27
 
19. 11. 2012. 20:22


preskoči na navigaciju