preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

Tražilica
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Mirjam Blažević

    Učenici drugog i trećeg razreda jezične gimnazije te trećeg razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Balote Poreč zajedno sa svojom profesoricom njemačkog jezika, Mirjam Blažević, još su jednom rekli odlučno „NE“ klasičnim i zastarjelim metodama učenja te se hrabro i ambiciozno upustili u istraživanje svih prednosti i mogućnosti koje im moderne tehnologije i mediji mogu pružiti u učenju stranog jezika.

Ovo je, naime, treća godina za redom da učenici naše škole sudjeluju na međunarodnom online-projektu Goethe-Instituta Milano zajedno s učenicima iz još osam mediteranskih država Europe i Afrike. Tema ovogodišnjeg projekta posvećena je dvjestotoj obljetnici objavljivanja Grimmovih bajki, a učenici su svijet fantastičnih likova, prepun preokreta i intriga, upoznavali radeći podijeljeni u dvije skupine.

Prva skupina pozabavila se poviješću, točnije mitološkim svijetom drevne Istre, rezultat čega je knjiga saga i legendi Istre na njemačkom jeziku, te saga o Argonautima, tj. Legenada o tome kako je nastalo ime Istra i Pula.


Čarobni svijet drevne Istre

Phantastische Welt IstriensAnweisungen für Leser on Storybird
Saga o Argonautima

Argonautein Istrien-Ister und Polai on Storybird

Druga se skupina bavila svijetom moderne bajke. Zajedno s gimnazijalcima iz Zrenjanina/Srbija i Arte/Gračka, počeli su stvarati modernu bajku u stripu koja je na internetskim portalima objavljivana u nastavcima. Učenici svake škole osmišljavali su svaki svoj nastavak kao odgovor na prethodni koji su objavili učenici jedne od druge dvije škole. To je doprinijelo stalnoj napetosti i zanimljivosti čitave priče zato što se ni u jednom trenutku nije mogao predvidjeti njezin nastavak ili konačni završetak. Nisu ga mogli predvidjeti ni sami autori, a kamo li čitatelji pa je popularnost ovog projekta iz dana u dan sve više rasla.


Moderna bajka u stripu

Kako bi njihova treća kreativna godina u potpunosti ostala u znaku broja tri, učenici su sudjelovali i na natječaju za najkreativniji strip Goethe-Instituta Zagreb na teme: nastava, turizam i mašta bez granica. Rezultate ovog natječaja još očekujemo, a nadamo se i ponekoj nagradi.


Učenički radovi

Ovim su projektima učenici saznali mnoge nove informacije i zanimljivosti vezane uz zavičajnu povijest, a naučili su se koristiti i brojnim složenim kompjuterskim i internetskim programima što će im uvelike olakšati da savladaju sve informatičke izazove budućnosti. Osim toga, stekli su brojna poznanstva, prijateljstva te upoznali najrazličitije običaje i kulture.

Na posljetku, njihovo poznavanje njemačkog jezika znatno se poboljšalo, a da pritom nisu imali osjećaj kako im je nešto dosadno, teško, naporno ili kako moraju puno učiti. Nije li ovakav način stjecanja znanja nešto čemu bismo svi trebali težiti?

Online-evaluacija je još u tijeku: http://issuu.com/mirjabla/docs/mart2012

Nina Čuš, 3.jg

 

Dokumenti


preskoči na navigaciju