2021-05-26 10:22:36

Budućnost u rukama mladih snaga

Uporan, talentiran, ustrajan, radišan, nepokolebljiv, strastven, zaljubljen, posvećen ... To su samo neki od pridjeva koji bi mogli opisati ovu mladu nadu istarske poljoprivrede. Njegovo ime je Ivan Šolić i on je vlasnik OPG – a koji se smjestio u srcu Istre, u selu Škropeti u općini Karojba.

Naime, mi učenice 4. razreda agrotehničara upoznali smo Ivana preko online terenske nastave iz predmeta svinjogojstva i peradarstva. On nam je održao zanimljivo predavanje o uzgoju razne peradi ali i drugih životinja. Ivan na svom ranču neumoljivo provodi svaki radni dan u brizi za svojim ovcama , kozama i brojnu raznoliku perad. Primarna djelatnost Ivanove obitelji je  uzgoj krumpira i luka . Za otvaranje OPG – a Ivan, i naravno njegova obitelj, odlučili su se prošle godine. Naime Ivan je tada počeo prodavati svoje proizvode s kućnog praga, a kada je uvidio koliko je to zapravo unosno odlučio se za otvaranje OPG -a. Da to kažemo Ivanovim riječima „Sada  kada san vidio da to gre dobro, sada ću otvoriti OPG„. No nije to bio Ivanov prvi susret s prirodom i poljoprivredom . Njegova vrijedna obitelj ima stoljetnu tradiciju uzgoja životinja i biljaka .

Ivan je prošle godine bio maturant Srednje škole Mate Balote u Poreču, smjer agrotehničar, ali treba naglasiti da je po završetku  svog srednjoškolskog obrazovanja bio učenik generacije . U školi je budio divljenje kako svojih kolega tako i profesora svojim odličnim znanjem , ali i trudom  koji je neprestano ulagao tijekom te četiri godine. Imao je priliku, za dan zamjena uloga, zamijeniti profesoricu Marinu Čanić, te predavati jedan dan peradarstvo umjesto nje. Ivan je toliko uložio truda, ne samo znanja već i strasti, za svoj posao već tada , da su svi ostali zadivljeni i zaintrigirani njegovim izlaganjem od puna dva školska sata. Od završetka srednje škole Ivan priznaje da planira još neko vrijeme ostati na OPG – u . Voli zrak i prirodu i svoje životinje. Smatra da bi ga boravak u učionici fakulteta  samo gušio.

Na online terenskoj nastavi ove godine, Ivan nam je pokazao i pričao o raznim pasminama peradi - od kokoši, gusaka, pataka, biserki do prepelica - o njihovom načinu života, o njihovim potrebama kao i o šarolikoj paleti proizvoda. Pored raznih pasmina kokoši ima i mađarsku kukmicu koja nas je zadivila svojim egzotičnim izgledom, šubarom od perja na glavi. Vidjeli smo kako patka i guska sjede na jajima u jednom gnijezdu kao najbolje prijateljice. Ako poželite košaricu prirodno šarenih jaja, od roza, plavih, zelenih, smeđih do bijelih, raznih veličina, kod Ivana će te sve to pronaći. Osim peradi drži koze i kuniće.  Iz ljubavi drži i ponija.

Ovo predivno imanje nije službeno otvoreno za posjetitelje , ali Ivan nam uz sramežljivi  osmijeh, koji se često pojavljuje na njegovom licu, govori kako su svi dobrodošli , a ja vas osobno uvjeravam da nećete požaliti odlazak i obilazak uz nasmiješenog vodiča spremnog da odgovori na sva moguća pitanja . Nas je oduševio.

Napisala Sara Vangelovski uz mentora prof. Marina Čanić


Srednja škola Mate Balote Poreč