2021-06-18 12:03:42

ZA KRAJ NASTAVNE GODINE…

Dok se još jedna školska godina bliži kraju, svi zajedno polako sređujemo dojmove i emocije. Još ćemo je dugo pamtiti po novonastaloj pandemijskoj situaciji koja je zahtijevala prilagodbu bitno drugačijim okolnostima rada i života, školu smo zamijenili našim domovima, a naše sobice postale su učionice. Otkrili smo što je to virtualna nastava i spoznali vrijednost onog starog neposrednog kontakta kojeg je ipak teško nadomjestiti.  Osim školskih, nedostajala su nam i ona neobavezna zajednička druženja.

  Priveli smo godinu kraju pa je ovo prilika da se osvrnemo unatrag i prisjetimo se nekih pozitivnih trenutaka - uspjeha i dobrih rezultata koje su naši učenici, unatoč otežanim uvjetima, i ove školske godine postigli u raznim područjima. Neizmjerno nas to veseli i predstavlja dokaz da kad ima volje ima i načina te da se i u najtežim situacijama rad i upornost cijene.

 U ovom kratkom osvrtu premalo je prostora da bi se nabrojala sva školska, županijska i državna natjecanja na kojima su sudjelovali Balotini učenici; izdvojiti ćemo zato samo one najuspješnije na završnim razinama natjecanja.

Maturantica Klara Pauletić jedna je od onih učenika koja sve rješava s lakoćom, daje sve od sebe i nikad ne odustaje; ove je godine bila na brojnim natjecanjima i ostvarila velike uspjehe. Na državnom natjecanju iz talijanskog jezika osvojila je prvo mjesto, dok je na međunarodnom literarnom natječaju „Mailing List Histria 2020-2021“, Klara osvojila posebnu nagradu. Njena kolegica iz razreda, Eva Fiškuš na istom je natjecanju dobila nagradu Istarske županije. Klara je i  na državnom natjecanju matematičke lige osvojila s kolegicom Karlom Mijić 2. mjesto, ali  njezina  ljubav ostaje  biologija i kemija. Prva je bila  na županijskom natjecanju iz kemije, a svake godine sudjeluje i na državnom natjecanju iz biologije s istraživačkim radom.  Ove se godine plasirala na 6. mjesto sa svojim radom „Zastupljenost tigrastog komarca na Poreštini“.

Na državnom natjecanju iz matematike učenica prvog razreda opće gimnazije Sonja Rajko osvojila je drugo mjesto. Već spomenuta matematičarka  Karla Mijić  na njemu je osvojila osmo mjesto i pohvale, dok su na   ekipnom  natjecanju iz matematike Sonja i Ivona Jelovac osvojile prvo mjesto, a par Ivana Ostojić i Roberta Radman 10. mjesto. Sonja je bila naša predstavnica i na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika na kojem se plasirala 16.

Maturant ekonomskog smjera i istinski zaljubljenik u povijest Luka Brajković, koji se na državnom natjecanju iz povijesti natjecao u kategoriji gimnazije, osvojio je 14. mjesto, dok je Paolu Biliću, učeniku trećeg razreda opće gimnazije, pripalo 16. mjesto.

 Ove se godine kao i prošlih godina čitalo u kvizu Mreža čitanja, a  naši su učenici opet postigli zapažene rezultate - maturantica, a prošlogodišnja pobjednica čitateljskog kviza Roberta Radman osvojila je treće mjesto.

Već tradicionalno na državnom natjecanju iz talijanskog jezika, prva su mjesta rezervirana za Balotine učenike pa tako i ova godina nije bila iznimka. Maturantice ekonomskog smjera Josipa Vinkerlić i Deborah Milokanović osvojile su prvo mjesto, svaka u svojoj kategoriji, a maturantice  Eva Fiškuš 1. mjesto, a Ilari Stojnić 5. mjesto.

Osim natjecanja u znanju, spomenimo još da je bilo i raznih projekata i zbivanja na kojima su sudjelovali naši učenici, naravno, u nešto manjem broju od uobičajenog, kažimo tek da se bicikliralo, igralo šah, izlagali smo u galerijama, učestvovali u  međunarodnim projektima, natjecali na Laurusu te promovirali uzgoj ružmarina.

Nagrađivanim učenicima i njihovim mentorima ali  i svim drugim učenicima čestitamo na uloženom trudu i radu tijekom godine. Nadamo se da su ispunili osobna očekivanja i očekivanja roditelja kada je u pitanju konačni uspjeh.

Maturantima želimo puno znanja i uspjeha na preostalim ispitima državne mature kao i na završnim ispitima iz struke te svu sreću u budućem životu.

A kad se sve školske obaveze privedu kraju, da se odmorimo, zabavimo i uživamo u svemu što nas veseli! Zaslužili smo. Ugodni, sretni i veseli ljetni praznici svima!


Srednja škola Mate Balote Poreč