2021-11-02 11:43:51

Projekt "Pčela-marljivica i hraniteljica" OŠ Poreč i SŠ M. Balote

Po jutru se dan poznaje,

Stari pčelari znaju da se po jutarnjoj rosi poznaje kakav dan će biti pčelama, a učiteljice znaju da kvalitetan odgoj i obrazovanje djece treba početi od najranijeg doba. To je osnova za budući kvalitetan život svakog od nas pogotovo što se tiče odnosa prema prirodi i živom svijetu koji nas okružuje.

Učiteljica Marija Matasović i učitelj Antun Matasović,  iz osnovne škole iz Poreča, osmislili su za svoje četvrtaše projekt "Pčela-marljivica i hraniteljica". U sklopu tog projekta učenici su posjetili pčelinjak učenika Srednje Škole Mate Balote, koji vode učenici smjera agrotehničar i profesorica Marina Čanić. Cilj je bio da se učenici upoznaju uživo sa pčelama, njihovim načinom života i važnosti koju pčele predstavljaju u životu čovjeka.

Učenike osnovne škole, na pčelinjaku, dočekali su učenici 3. agrotehničara,  Patrik Laganis i Nicolas Sodomaco, koji su uvijek spremni za akciju i profesorica Marina Čanić.

Učenici srednje škole kroz predmet Pčelarstvo, koji su slušali u 2. razredu i kroz rad na pčelinjaku, ponosno su prepričavali i prenosili svoje znanje mališanima. Prvo smo učenike osnovne škole upoznali sa mjerama sigurnosti pri radu sa pčelama a prva mjera je pčelarsko odjelo. Svi su se htjeli obući u pčelarska odjela koja su im bila prevelika ali to je posebna radost doživjeti osjećaj, biti pčelar. Radoznalo su skakutali oko košnica, sa tisuću pitanja i svi su htjeli barem nešto uraditi, otvoriti krovište košnice, dodati pčelama hranu, osigurati im vodu, šta god je trebalo. Kada je i posljednji učenik imao priliku glumiti pčelara taj dan došla je  i degustacija meda. Nitko nije mogao odoliti tom slatkom proizvodu. Predstavili smo im i druge važne proizvoda kao što su vosak i propolis. ali najvažniji proizvod koji smo istaknuli je oprašivanje i naglasili da kada bi nestalo pčela za par godina nestalo bi i čovječanstva.

Veseli, zadovoljni i prepuni dojmova i četvrtaši i srednjo školci, teško su se rastali, ali najavili smo da ćemo se opet naći na uzbudljivoj nastavi u prirodi.

Napisala profesorica Marina Čanić, dr.vet.med. i prof biologije


Srednja škola Mate Balote Poreč