2021-11-04 12:37:50

Novi Erasmus projekt Arotehničara

So  is(s)t Europa novi je projekt Balotinih agrotehničara koji će ostvariti kroz naredne dvije godine u suradnji sa još četiri poljoprivredne škole iz Austrije, Češke, Italije i Njemačke. Tema projekta je lokalna hrana – njezina proizvodnja, prerada i stavljanje na tržište te regionalna jela koja su se našla za stolom poljoprivrednika tijekom i nakon radova u polju. Naši agrotehničari predstaviti će specifične istarske proizvode kao što je maslinovo ulje, vino, kozji sir, uzgoj školjaka u Limskom kanalu i naravno jadranske ribe te cukerančiće, kroštule i istarsku supu.  Naše poljoprivredne proizvode učenici će predstaviti kroz izradu kratkih videa u kojima će prikazati uzgoj poljoprivrednih  kultura, njihovu preradu i marketing. Osim toga, upoznati će svoje kolege i njihove profesore sa Istrom, njezinom povijesti i poljoprivrednom proizvodnjom. Sve materijale će objaviti na web stranici projekta koja će biti dostupna širokoj javnosti. U projektu sudjeluju učenici sva četiri razreda agrotehničara, te će po desetak učenika iz svakog razreda sudjelovati u učeničkim razmjenama. U projektu su predviđeno pet razmjena na jesen i proljeće svake školske godine a gosti iz ostalih škola će u Poreč doći početkom svibnja 2023. godine.

Prve projektne aktivnosti već su odrađene. Profesorice Margita Žiković I Mirela Marković su bile na prvom sastanku profesora kod partnera u Austriji u gradiću St. Florian kod Linza od 27. do 29. rujna. Na sastanku su dogovorene projektne aktivnosti, administracija projektne web stranice te su dogovoreni datumi razmjena. Osim dogovora na radu u projektu ovaj sastanak bio je odlična prilika za upoznavanje kolega i druženje ali i upoznavanje Linza i njegove okolice te škole HLBLA St. Florian koja je i vodeći partner u projektu.

Jedan od ciljeva projekta je i upoznati se sa načinom kako se lokalna poljoprivredna proizvodnja na dobar ili loš način utječe na klimatske promjene i prilagođava im se.  Učenici 4. razreda agrotehničara Helena Sirotić – Dundović, Dominik Vitasović i Fabijan Cindrić sa profesoricom Marinom Čanić prisustvovali su radionici „Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“  u sklopu projekta Agrobioraznolikost koji provodi Institut za poljoprivredu i turizam. Ova aktivnost je početak upoznavanja učenika sa utjecajem klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju u Istri, aktivnost koja će se kroz ovu školsku godinu nastaviti.

Rad na projektu ove školske godine nastaviti će se terenskim nastavama, posjetama poljoprivrednim proizvođačima u Istri, praktičnim radom u školskom masliniku i vinskom podrumu, radionicama i predavanjima. Ovaj projekt je   još jedna prilika našim učenicima i profesorima da prošire horizonte, upoznaju se sa poljoprivrednom proizvodnjom u drugim krajevima Europe i stvore nova prijateljstva.


Srednja škola Mate Balote Poreč