2021-12-27 10:42:35

Prince Wale Soniyiki održao Zoom predavanje „Sad sam čovjek“

Dana 18. prosinca obilježava se Međunarodni dan migranata. I ovoga su mjeseca članovi našega čitateljskog kluba, učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča, uzeli knjigu u svoje ruke i na taj se način pripremili za novo druženje u okviru projekta „Na istoj strani(ci)“.

Na popisu im se je našla knjiga „Molitva moru“, autora Khaleda Hosseinija, američko-afganistanskog pisca, rođenog 4. ožujka 1965. godine.

„Molitva moru“ nadahnuta je pričom o Alanu Kurdiju, trogodišnjem sirijskom izbjeglici koji se utopio u Sredozemnom moru u pokušaju migracije u Europu. Djelo započinje pričom Marvanova oca koji govori o njihovom rodnom gradu Homsu. Marvan se ne sjeća njegovih ljepota jer je premalen. Sjeća se jedino loših i traumatičnih događaja: prosvjeda, opsade, pogreba i bombi.

Marvan predstavlja svu djecu koja su izgubila život u bijegu iz ratnih zemalja pomoću nesigurnih brodova koji su plovili kroz Sredozemno more u Europu.

Svoju nam je migrantsku priču 23. prosinca na Zoom predavanju ispričao Prince Wale Soniyiki, Nigerijac s hrvatskom adresom. Govorio nam je u ime svih onih koji su morali pobjeći, baš poput Marvana i Alana.

Više o Princeu i životnom putu možete pogledati u dokumentarcu „Putnici“ iz 2014. godine. U tom dokumentarcu Prince govori o prihvatu u Centru za ilegalne migrante u Ježevu, smještaju u Prihvatilištu za azilante u Zagrebu i o potresnim svjedočanstvima ljudi koji čekaju odluku o azilu u Republici Hrvatskoj: https://www.youtube.com/watch?v=CcMM0j7w_pE&t=10s

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“.


Srednja škola Mate Balote Poreč