2022-02-09 11:59:07

Dan škole u znaku šaha

U utorak 08. veljače, povodom Dana škole kojim se obilježava datum njenog osnutka 1883.g., održan je u knjižnici Srednje škole Mate Balote šahovski turnir. Ideja za natjecanje potekla je od samih učenika koji i inače, u slobodno vrijeme, dolaze u knjižnicu na partiju šaha. Samo što je ovoga puta bilo malo ozbiljnije i napetije. Igralo se na „profi“ podlogama i s figurama koje nam je rado ustupio Šahovski klub Poreč, te im se ovim putem zahvaljujemo na suradnji. Na turniru je sudjelovalo ukupno 16 natjecatelja, a polufinale su izborili Fabijan Cindrić, maturant smjera agrotehničar, Sven Glavočić, maturant opće gimnazije, Andrea Akilić  učenik trećeg b razreda ekonomskog smjera i David Berisha, ekonomist trećeg a razreda. U uzbudljivom finalu Glavočić – Akilić bolji je ipak bio samozatajni Andrea. Rekao nam je da je često znao igrati šah sa svojim nonom koji mu je i prenio ljubav prema igri.  

Zanimljivo je bilo gledati lijepe partije, a posebno valja spomenuti da su svi sudionici bili kolegijalni i davali podršku jedni drugima. Koliko su bili oduševljeni mogućnošću dokazivanja u ovoj misaonoj igri govori i to da su završivši s natjecanjem nastavljali s partijama, a čuli su se, naravno, i zahtjevi za novim susretima.

Opće je poznato koliko je šah korisna vježba za um i kako pomaže u jačanju koncentracije, razvijanju pamćenja i stvaranju kombinatoričkih vještina, a u nekim je zemljama, kao u Španjolskoj npr., šah obvezatan dio školske nastave, baš zbog njegove dobrobiti za mladi mozak.    

Čestitke svim natjecateljima i poziv učenicima-ljubiteljima šaha da se uključe u Šahovski klub Poreč koji je pravo mjesto za tu igru.


Srednja škola Mate Balote Poreč