2022-03-31 12:54:52

S mirisom cukerančića u novi projekt

Učenici prvog razreda Agrotehničara su u četvrtak 10.3. su započeli sa aktivnostima na projektu „Europe is what it eats“. Tema projekta je lokalna hrana i njezina proizvodnja a naši učenici surađuju sa učenicima iz još četiri poljoprivredne škole u Europi u Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Italiji. Istra će se predstaviti sa svojim lokalnim jelima i poljoprivrednim proizvodima kao što je istarska supa, maslinovo ulje, pršut a između ostaloga i cukerančići.

Tim povodom su učenici prvoga razreda bili u četvrtak na Agroturizmu Ograde, kod gospođe Davorke Šaina kako bi snimili materijal koji će kasnije montirati u kratki video uradak za svoje kolege iz drugih škola. Naša domaćica je prije 7 godina pokrenula inicijativu da se ova slastica nađe na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, što je Ministarstvo kulture i potvrdilo te je od 2018. uvrstilo “Umijeće pripreme tradicijske slastice pazinski cukerančić” na nacionalnu listu od 160 nematerijalnih kulturnih dobara.

Gospođa Davorka je s puno strpljenja i ljubavi naučila naše učenike kako se prave ovi keksići a ponudila nam je i ukusnu marendu od suhomesnatih proizvoda sa njenog agroturizma i domaćega kruha. Prilikom izrade otkrila nam je male tajne izrade odličnog cukerančića  pri čemu su se naši učenici dobo zabavili i stekli jednu novu vještinu. Agroturizam ograde smo napustili teška srca i još težeg stomaka, zadovoljni i sa puno materijala za naš projekt. Radujemo se suradnji sa gospođom Davorkom i ponovnom posjetu sa gostima iz Europe na jesen 2023.

Mirela Marković


Srednja škola Mate Balote Poreč