2022-05-02 09:33:36

Intervju s Kristianom Novakom

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja od 1990. godine. Toga je datuma u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma te je tim povodom u Poljskoj proglašen ovaj važan dan za Rome. Na tom su Svjetskom kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni, proglašen je i službeni romski jezik te je službeno prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku označava čovjeka. Toga se dana slavi romska kultura i podiže svijest o svim nedaćama, problemima i predrasudama s kojima se svakodnevno suočavaju.

 

U porečkim srednjim školama, Srednjoj školi Mate Balote i Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića, obilježili smo taj dan i odškrinuli vrata romske kulture življenja čitajući stranice romana „Ciganin, ali najljepši“ u sklopu čitateljskog kluba i projekta „Na istoj strani(ci)“.

Naši Porečani već su čuli za ovaj roman, a i za vlasnika pera koje stoji iza tih stranica. Naime, književnik i profesor Kristian Novak čak je dvije godine za redom (2019. i 2020.) dobitnik porečke Nagrade BOOKtiga za najčitaniju knjigu u knjižnicama Istarske županije. Uz Nagradu BOOKtiga, Novakov je „Ciganin“ u 2017. godini dobio brojna prestižna priznanja: jednoglasnom odlukom pripala mu je T-portalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta.

 

Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, u Njemačkoj. Sveučilišni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za germanistiku. Književnošću se počeo baviti u srednjoj školi. Godine 2005. objavio je roman „Obješeni“, zatim 2013. roman „Črna mati zemla“ te 2016. roman „Ciganin, ali najljepši“.

Virtualno druženje s književnikom Kristianom Novakom održali smo danas, točno u podne, kada nam je razgovorljivi te iznimno ugodan sugovornik odao tajne pisanja uspješnog romana. Njegovi savjeti zasigurno su posebnije odjeknuli u našim sadašnjim stihoklepcima i piscima proze, a koji će se u nekoj bliskoj budućnosti i sami okušati u profesionalnom pisanju. Saznali smo zašto se roman zove baš 'Ciganin, ali najljepši', koliki je značaj kajkavštine u djelu te otkuda književniku silna inspiracija za čak četiri sasvim različita pripovjedača. Razgovarali smo i o čitanju kao formi koju treba njegovati u svakom pogledu, ali se i dotaknuli njegove prethodne sportske, odnosno glazbene karijere, kada je imao priliku putovati i pjevati s legendarnim Oliverom Dragojevićem, koji je i svojim djelom i konkretnim životnim primjerima opravdao status ikone.

 

Zahvaljujemo se još jednom našem gostu književniku na današnjem književno-čitateljskom druženju, Gradskoj Knjižnici Poreč, Gradu Poreču, bez kojih ovog projekta ne bi bilo te našim srednjoškolcima koji neumoljivo i ustrajno čitaju. Do nekog novog susreta!

 


Srednja škola Mate Balote Poreč