Boškarin s krumpirom

Partneri u projektu:

Srednja Škola Mate Balote Poreč (Hrvatska)

Grad Villefranche-de-Rouergue (Francuska)

Lycée institut François Marty (Francuska)

Institut Lycée St. Joseph (Francuska)

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (Hrvatska)

Gimnazija Pula (Hrvatska)

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)

Udruga uzgajivača krumpira Rieupeyroux (Francuska)

Projekt je financiran sredstvima Europske unije s ciljem promicanja suradnje odgojno-obrazovnih ustanova te lokalnih ili regionalnih vlasti koje se bave obrazovanjem, kako bi  potakli regije na razmjenu primjera dobre prakse, razvijanje metoda održive suradnje i jačanje europske dimenzije u obrazovanju.

Glavna svrha projekta bila je jačanje započete suradnje između Grada Pule i Grada Villefranche-de-Rouergue, naročito na razini razmjene učenika i nastavnika kroz valorizaciju lokalnih proizvoda – istarskog goveda-boškarina i francuskog krumpira Ségal te kroz gastronomsku ponudu dvaju regija. Tijekom projekta provedene su mnoge aktivnosti između partnera. Prva od njih je bila razmjena iskustava putem interneta radi upoznavanja škola koje sudjeluju u projektu, izrada reklamnih plakata o proizvodima koji su tema projekta – boškarinu i krumpiru, njihov prijevod na francuski i hrvatski jezik i podjela plakata ugostiteljima obaju pokrajina, priprema brošure o Istri na francuskom jeziku, izrada kulinarskog hrvatsko-francuskog rječnika, susret sa stručnjacima iz poljoprivrednog sektora te priprema specifičnog menija na bazi dvaju vodećih proizvoda koji bi se pripremio na velikom zajedničkom ručku, prisustvovanje uzvanika iz Grada Villefranche-de-Rouergue na proslavi Grada Pule i predstavljanje Grada Villefranche-de-Rouergue i REGIO programa istarskim medijima, isto tako prisustvovanje pulskih predstavnika na gradskom sajmu u Francuskoj i predstavljanje Istre i REGIO programa francuskoj javnosti.

Program je rezultirao posjetom Francuza koji su u ovom projektu proučavali svoju autohtonu sortu krumpira Segal. Francuskim gostima, 8. svibnja 2013., održan je prigodni program u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču. Strane goste primio je ravnatelj Krešimir Bronić , profesorica biologije i stočarstva Marina Čanić , a zatim kroz prezentaciju Dominik Anđelini učenik drugog razreda poljoprivrednog smjera upoznao je sve prisutne s podrijetlom, razvojem i konstitucijom boškarina.

Paola Banko i Antonio Šegon otplesali su istarski balun uz mih Alana Šurana , a domaći ugođaj nastavljen je uz harmonikaše Matea Legovića , učenika drugog razreda poljoprivrednog smjera i Sandija Berneša učenika trećeg razreda. Svi su se pridružili u zajedničkom plesu.

Ravnatelji su izmijenili poklone svojih škola i pokrajina, a nakon toga je uslijedila degustacija maslinovog ulja učeničke zadruge Parentino.

Nakon toga posjet gradskoj vijećnici i pozdravni govor zamjenice gradonačelnika gđe.  Štifanić. Francuskim smo gostima pokazali našu Eufrazijevu baziliku i starogradsku jezgru Poreča. Uslijedilo je degustiranje jela od boškarina i druženje u višnjanskoj ‘ ‘Borgonji’ ‘. Učenici naše škole, Comenius ekipa, Patrik Vuica 3.P , Dominik Anđelini 2.P , Mateo Legović 2.P , Sandi Berneš 3.P  i Elena Fajman 1.P potrudili su se sporazumijevati s francuskim gostima dvadeset i jednim učenikom iz privatne poljoprivredne škole St Joseph iz Ville Franche, na razne načine.

U Pazinu smo posjetili AZRRI -jev pogon za preradu mesa autohtonih istarskih pasmina i farmu istarskog goveda Kukić. Farma Kukić uzgaja autohtono istarsko govedo te još neke pasmine goveda, a nakon razgledavanja i druženja s boškarinima, gospodin Kukić i AZRRI su nam pripremili degustaciju autohtonih istarskih jela.

Učenici i jedne i druge škole pod utjecajem prirode i životinja na otvorenom nisu se mogli rastati, bilo im je prelijepo. Ponuđeno je bilo mljeko od boškarina, kobasice i salame od boškarina, fritule, kroštule…Naši su se gosti nakon toga uputili u Pulu gdje su se sastali sa drugim dijelom svoje ekipe, kuharima koji su posjetili Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. U rujnu će uslijediti posjet učenika Villfrancheu koji su radili na istarskom dijelu projekta, odnosno obrađivali boškarina, Istri.

Mobilnost u francuskom Villefranche-de-Rouergue u

Delegacija iz Istre je tijekom boravka u Francuskoj implementirala niz aktivnosti koje su predviđene i financirane projektom. Učenici i profesori pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno su s francuskim partnerima pripremili specifični meni na bazi mesa boškarina i krumpira Segale koji je serviran na zajedničkoj svečanoj gastronomskoj večeri.

Sudionici su nazočili predavanjima na kojima je bilo riječi o organizaciji i specifičnosti programa srednjoškolskog obrazovanja u Francuskoj te su imali prilike prisustvovati satovima nastave i kuharstva i upoznati se s lokalnim običajima i kulturom. Prisustvovali su Euro Sajmu gdje su na vlastitom štandu prigodnim promotivnim materijalima o projektu „Boškarin s krumpirom“, Puli i Istri prezentirali svoju regiju.

Nastavnici i profesionalni partneri tijekom boravka razmijenili su iskustva. Prisustvovali su sastanku u Gradskoj vijećnici svih partnera kojem je nazočio i gradonačelnik Villefranchea, Serge Roque. Na sastanku se govorilo o implementaciji  i budućem razvoju projekta, aktivnostima koje sukladno projektu treba realizirati do kraja njegovog trajanja odnosno srpnja 2014. godine (izrada hrvatsko-francuskog gastronomskog rječnika). Razmotrena je i dogovorena buduća suradnja između škola i profesionalnih partnera.

Mirela Marković prof.

Skip to content