Učenička zadruga Parentino

Učenička zadruga Parentino osnovana je pri Srednjoj školi Mate Balote u Poreču 22. studenog 2000. god. kao izvannastavna aktivnost. Kroz rad u zadruzi učenici razvijaju radne navike, inovativnost, poduzetnost, odgovornost i stvaralaštvo. Mladi zadrugari stječu znanja i razvijaju svijest o načinu i potrebi očuvanja prirode, prenose znanja iz nastave u praktične djelatnosti zadruge i usmjeravaju se u izboru budućeg zanimanja.
Ustroj zadruge
Rad u zadruzi odvija se kroz tri sekcije:
Mladi vinari voditeljica Helena Škutin Matijaš
Olea sativa – Mladi maslinari voditeljica Orieta Milovan
Aromatica voditeljica Mirela Marković, ujedno i voditeljica zadruge



Učenička zadruga Parentino trenutno broji 20 članova, kroz rad u zadruzi učenici proizvode vino autohtonih sorata Malvazija istarska i Teran, maslinovo ulje od maslina iz školskog vrta i eterična ulja i hidrolate lavande, ružmarina i smilja te likere i aromatizirane rakije.
Rad zadruge vezan je za kurikulum predmeta u smjeru Agrotehničar u kojem se učenici školuju, te su zadruga iz sva četiri razreda. Učenici prvog i drugog razreda uključeni su u sekciju Aromatica u kojoj održavaju nasad aromatičnog bilja u koje su zasađene kadulja, lavanda, smilje, ružmarin i menta. Kroz godinu učenici obavljaju sve agrotehničke zahvate potrebne za uspješan uzgoj biljaka kao što su obrada tla, gnojidba te berba i proizvodnja proizvoda. Tijekom lipnja učenici beru lavandu i smilje koje zatim destiliraju u kotlu za destilaciju. Dobivene proizvode pakuju i sami osmišljavaju etikete i oblikuju deklaracije.





U sekciji Mladi vinari učenici četvrtog razreda obavljaju sve agrotehničke zahvate u uzgoju vinove loze, od obrade tla, rezidbe i berbe. Pobrano grožđe prerađuju u vinskom podrumu Veleučilišta u Poreču uz mentorstvo svoje profesorice vinarstva i stručnjaka iz Veleučilišta. Dobiveno vino pune u boce, sami osmišljavaju etikete i više od 20 godina predstavljaju se na Vinistri.





U sekciji Olea sativa učenici trećeg razreda proizvode maslinovo ulje obavljajući sve zahvate u uzgoju maslina sami od rezidbe do berbe a pobrane masline dajemo na preradu u obližnju uljaru. Učenici sami osmišljavaju konačni izgled proizvoda i prezentiraju ga kroz Smotre učeničkih zadruga.





Svoje proizvode učenici predstavljaju na raznim manifestacijama kao što su Vinistra – sajam vina i vinarske opreme u Poreču, na Smotrama učeničkih zadruga, Sajmu strukovnih zanimanja u Pazinu i u školi kroz dan otvorenih vrata.
Pomoć u radu zadruge pružaju i vanjski suradnici iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč i Veleučilišta Poreč.





Mirela Marković prof.