preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
EU PROJEKT - LAMB AND OLIVE OIL, WHAT ELSE?!
Autor: Krešimir Bronić, 15. 12. 2020.

Još malo i stigli smo do kraja našeg što virtualnog, što realnog druženja s našim prijateljima iz Francuske.
Projekt ˝Lamb and olive oil, what else?!˝započeo je prije dvije i pol godine suradnjom poljoprivrednog programa naše škole, i poljoprivredne škole Licee Francois Marty iz Francuskog grada Villefranche de Ruerguea sa još dvije ugostiteljske škole i z Pule i Francuske.
U listopadu 2019. godine ugostili smo kolege iz Francuske te smo ih upoznali s uzgojem maslina i njihovom preradom,odnosno proizvodnjom maslinovog ulja. 

Nažalost zbog novonastale situacije s virusom COVID-19 nismo bili u mogućnosti otputovati u Francusku, kako je bilo planirano ove godine ali zahvaljujući Internetu i njegovim mogućnostima putem virtualnih učionica i videokonferencija smo uspjeli provesti virtualnu mobilnost kod naših parntnera iz Francuske.  Tijekom tjedna mobilnosti 23. – 26.11. kroz članke, prezentacije, kvizove i prospekte naši kolege upoznali su nas sa uzgojem ovaca u njihovoj regiji i proizvodnjom poznatog sira Roquefort. Sve te aktivnosti proveli smo u online učionici i kroz videokonferencije. Mi smo tijekom tog tjedna, naše kolege upoznali sa našom domaćom pasminom ovce Istarskom pramenkom i pokazali im njezin uzgoj kroz izvještaj sa OPG-a Macan, koji smo posjetili krajem listopada.

Naučili su nas puno stvari, ponajviše o pasminama ovaca koje se kod njih uzgajaju te proizvodnji sira. Lacon je pasmina domaćih ovaca, mliječnog tipa iz južne Francuske.  Vrlo je cijenjena pasmina u Francuskoj te čini 9% ukupne populacije ovaca u toj zemlji.  Od njenog se mlijeka proizvodi poznati ovčji sir Roquefort o kojem smo mnogo toga čuli i naučili iz njihovih prezentacija. Sirevi Roquefort dozrijevaju u pećinama  u blizini mjesta Roquefortsur-Soulzon na južnim obroncima Cevennes gorja u regiji Occitane. Sir najprije zrije 4 tjedna na temperaturi od 4 do 10 stupnjeva, nakon toga ih se zamata u posebnu foliju te zriju 3 do 4 mjeseca. Za proizvodnju 1 kilograma sira, potrebno je 4 i pol litre masnog mlijeka pasmine Lacon. Naše znanje provjerili su kroz kvizove i križaljke o navedenoj temi. Cijeli tjedan bio je zanimljiv, iako smo bili pomalo tužni jer bi bilo puno ljepše da smo sve to mogli vidjeti u živo. To je ujedno vbila i posljednja aktivnost u projektu, za nas učenike.

Projekt završava u veljači 2021.g, u  njemu sudjelovali učenici 2.,3., i 4.razreda poljoprivrednog smjera. Bilo je to jedno predivno iskustvo i zbog toga se radujemo novom projektu koji je počeo u prosincu, kojem je naziv tema tradicionalna hrana u različitim krajevima Europe.

Antonio Matošović, 3. agro




Priloženi dokumenti:
IMG_20191014_123604.jpg (98.67 KB)
received_1688551961326389.jpeg (18.37 KB)
received_2755609134682359.jpeg (12.87 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
 
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
EU PROJEKT - LAMB AND OLIVE OIL, WHAT ELSE?!
Autor: Krešimir Bronić, 15. 12. 2020.

Još malo i stigli smo do kraja našeg što virtualnog, što realnog druženja s našim prijateljima iz Francuske.
Projekt ˝Lamb and olive oil, what else?!˝započeo je prije dvije i pol godine suradnjom poljoprivrednog programa naše škole, i poljoprivredne škole Licee Francois Marty iz Francuskog grada Villefranche de Ruerguea sa još dvije ugostiteljske škole i z Pule i Francuske.
U listopadu 2019. godine ugostili smo kolege iz Francuske te smo ih upoznali s uzgojem maslina i njihovom preradom,odnosno proizvodnjom maslinovog ulja. 

Nažalost zbog novonastale situacije s virusom COVID-19 nismo bili u mogućnosti otputovati u Francusku, kako je bilo planirano ove godine ali zahvaljujući Internetu i njegovim mogućnostima putem virtualnih učionica i videokonferencija smo uspjeli provesti virtualnu mobilnost kod naših parntnera iz Francuske.  Tijekom tjedna mobilnosti 23. – 26.11. kroz članke, prezentacije, kvizove i prospekte naši kolege upoznali su nas sa uzgojem ovaca u njihovoj regiji i proizvodnjom poznatog sira Roquefort. Sve te aktivnosti proveli smo u online učionici i kroz videokonferencije. Mi smo tijekom tog tjedna, naše kolege upoznali sa našom domaćom pasminom ovce Istarskom pramenkom i pokazali im njezin uzgoj kroz izvještaj sa OPG-a Macan, koji smo posjetili krajem listopada.

Naučili su nas puno stvari, ponajviše o pasminama ovaca koje se kod njih uzgajaju te proizvodnji sira. Lacon je pasmina domaćih ovaca, mliječnog tipa iz južne Francuske.  Vrlo je cijenjena pasmina u Francuskoj te čini 9% ukupne populacije ovaca u toj zemlji.  Od njenog se mlijeka proizvodi poznati ovčji sir Roquefort o kojem smo mnogo toga čuli i naučili iz njihovih prezentacija. Sirevi Roquefort dozrijevaju u pećinama  u blizini mjesta Roquefortsur-Soulzon na južnim obroncima Cevennes gorja u regiji Occitane. Sir najprije zrije 4 tjedna na temperaturi od 4 do 10 stupnjeva, nakon toga ih se zamata u posebnu foliju te zriju 3 do 4 mjeseca. Za proizvodnju 1 kilograma sira, potrebno je 4 i pol litre masnog mlijeka pasmine Lacon. Naše znanje provjerili su kroz kvizove i križaljke o navedenoj temi. Cijeli tjedan bio je zanimljiv, iako smo bili pomalo tužni jer bi bilo puno ljepše da smo sve to mogli vidjeti u živo. To je ujedno vbila i posljednja aktivnost u projektu, za nas učenike.

Projekt završava u veljači 2021.g, u  njemu sudjelovali učenici 2.,3., i 4.razreda poljoprivrednog smjera. Bilo je to jedno predivno iskustvo i zbog toga se radujemo novom projektu koji je počeo u prosincu, kojem je naziv tema tradicionalna hrana u različitim krajevima Europe.

Antonio Matošović, 3. agro




Priloženi dokumenti:
IMG_20191014_123604.jpg (98.67 KB)
received_1688551961326389.jpeg (18.37 KB)
received_2755609134682359.jpeg (12.87 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
EU PROJEKT - LAMB AND OLIVE OIL, WHAT ELSE?!
Autor: Krešimir Bronić, 15. 12. 2020.

Još malo i stigli smo do kraja našeg što virtualnog, što realnog druženja s našim prijateljima iz Francuske.
Projekt ˝Lamb and olive oil, what else?!˝započeo je prije dvije i pol godine suradnjom poljoprivrednog programa naše škole, i poljoprivredne škole Licee Francois Marty iz Francuskog grada Villefranche de Ruerguea sa još dvije ugostiteljske škole i z Pule i Francuske.
U listopadu 2019. godine ugostili smo kolege iz Francuske te smo ih upoznali s uzgojem maslina i njihovom preradom,odnosno proizvodnjom maslinovog ulja. 

Nažalost zbog novonastale situacije s virusom COVID-19 nismo bili u mogućnosti otputovati u Francusku, kako je bilo planirano ove godine ali zahvaljujući Internetu i njegovim mogućnostima putem virtualnih učionica i videokonferencija smo uspjeli provesti virtualnu mobilnost kod naših parntnera iz Francuske.  Tijekom tjedna mobilnosti 23. – 26.11. kroz članke, prezentacije, kvizove i prospekte naši kolege upoznali su nas sa uzgojem ovaca u njihovoj regiji i proizvodnjom poznatog sira Roquefort. Sve te aktivnosti proveli smo u online učionici i kroz videokonferencije. Mi smo tijekom tog tjedna, naše kolege upoznali sa našom domaćom pasminom ovce Istarskom pramenkom i pokazali im njezin uzgoj kroz izvještaj sa OPG-a Macan, koji smo posjetili krajem listopada.

Naučili su nas puno stvari, ponajviše o pasminama ovaca koje se kod njih uzgajaju te proizvodnji sira. Lacon je pasmina domaćih ovaca, mliječnog tipa iz južne Francuske.  Vrlo je cijenjena pasmina u Francuskoj te čini 9% ukupne populacije ovaca u toj zemlji.  Od njenog se mlijeka proizvodi poznati ovčji sir Roquefort o kojem smo mnogo toga čuli i naučili iz njihovih prezentacija. Sirevi Roquefort dozrijevaju u pećinama  u blizini mjesta Roquefortsur-Soulzon na južnim obroncima Cevennes gorja u regiji Occitane. Sir najprije zrije 4 tjedna na temperaturi od 4 do 10 stupnjeva, nakon toga ih se zamata u posebnu foliju te zriju 3 do 4 mjeseca. Za proizvodnju 1 kilograma sira, potrebno je 4 i pol litre masnog mlijeka pasmine Lacon. Naše znanje provjerili su kroz kvizove i križaljke o navedenoj temi. Cijeli tjedan bio je zanimljiv, iako smo bili pomalo tužni jer bi bilo puno ljepše da smo sve to mogli vidjeti u živo. To je ujedno vbila i posljednja aktivnost u projektu, za nas učenike.

Projekt završava u veljači 2021.g, u  njemu sudjelovali učenici 2.,3., i 4.razreda poljoprivrednog smjera. Bilo je to jedno predivno iskustvo i zbog toga se radujemo novom projektu koji je počeo u prosincu, kojem je naziv tema tradicionalna hrana u različitim krajevima Europe.

Antonio Matošović, 3. agro




Priloženi dokumenti:
IMG_20191014_123604.jpg (98.67 KB)
received_1688551961326389.jpeg (18.37 KB)
received_2755609134682359.jpeg (12.87 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju